Probiotiká a prebiotiká - kľúč k zdravému životu alebo zbytočné výdavky? Ako si vybrať tie správne?

Silná imunita začína a končí v črevách! Dnes vieme, že ich musíme udržiavať v dobrej kondícii a kľúčom k tomu sú probiotiká, ktoré si v poslednom čase získavajú čoraz väčšiu pozornosť vďaka svojim pozitívnym účinkom na trávenie, imunitný systém a celkovo aktívny zdravý životný štýl. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo sú probiotiká, ako fungujú a ako môžu pozitívne ovplyvniť naše zdravie.

Probiotiká a strava bohatá na probotiká ilustrácia

Zdroj foto: www.freepik.com

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie svojho hostiteľa (človeka), najmä na náš črevný mikrobióm. Najčastejšie ide o baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú v tráviacom trakte, najmä rôzne druhy baktérií rodu Lactobacillus (napr. Bacillus coagulans alebo Lactobacillus acidophilus), Bifidobacterium (napr. Bifidobacterium lactis) alebo niektoré nepatogénne kmene Escherichia coli.

Ak sa probiotiká užívajú v primeranom množstve, môžu posilniť črevný mikrobióm, pomôcť pri trávení potravy, zlepšiť funkciu imunitného systému a celkovo dosiahnuť fyzickú a duševnú harmóniu v našom tele.

Probiotiká sa môžu prirodzene vyskytovať v niektorých potravinách, ako sú napr:

  • Jogurty sú dôležitým zdrojom probiotík a obsahujú živé kultúry baktérií, najmä Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
  • Kefíry vyrobené fermentáciou mlieka s kefírovými zrnami obsahujú rôzne druhy probiotických baktérií a kvasiniek.
  • Kvasená zelenina, najmä kyslá kapusta, kimči, sójové miso alebo tempeh.
  • Kombucha - fermentovaný čaj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladkého čaju pomocou symbiotickej kolónie baktérií a kvasiniek.

Častejšie sa však vyskytujú v špeciálnych výživových doplnkoch, ktoré obsahujú vybrané probiotické kmene v koncentrovaných dávkach a vo vyváženom množstve.

  • Odporúčame probiotiká s moringou. Tento jedinečný doplnok kombinuje silu dvoch účinných prírodných zložiek - moringy oleifera a probiotík LactoSpore®. Spoločne pôsobia na udržanie rovnováhy črevnej flóry, zlepšenie funkcie tráviaceho traktu a posilnenie imunity. Ich pomoc oceníte najmä po liečbe antibiotikami alebo po dlhodobom užívaní liekov, ktoré narušujú črevný mikrobióm.

 

Ako probiotiká fungujú?

Probiotiká zohrávajú kľúčovú úlohu v našom tráviacom systéme a môžu mať pozitívny vplyv na celkové zdravie. Ich účinnosť spočíva v niekoľkých základných princípoch súvisiacich s ich schopnosťou regulovať mikrobióm, tráviace procesy a imunitné reakcie:

  • Konkurencia s patogénnymi mikroorganizmami - probiotické baktérie konkurujú potenciálne škodlivým mikroorganizmom, a tak bránia ich kolonizácii v črevnom trakte (najmä zabraňujú ich nežiadúcemu množeniu alebo ho zmierňujú ). Týmto spôsobom probiotiká pomáhajú kontrolovať rast patogénnych baktérií a znižujú riziko infekcií.
  • zníženie pH - probiotické baktérie produkujú organické kyseliny, ktoré znižujú pH v tráviacom trakte (napr. kyselinu mliečnu). Kyslé prostredie znižuje alebo inhibuje rast veľkého počtu patogénnych mikroorganizmov a tým prispieva k udržaniu zdravého črevného mikrobiómu.
  • Podpora imunitného systému - niektoré probiotické kmene môžu pozitívne stimulovať náš imunitný systém, zvyšovať tvorbu protilátok alebo inak ovplyvňovať naše prirodzené imunitné mechanizmy. Týmto spôsobom probiotiká posilňujú obranyschopnosť organizmu proti infekciám a chorobám.
  • Podpora trávenia - niektoré probiotické baktérie pomáhajú nášmu tráviacemu systému štiepiť biologicky zložité látky, ako je vláknina a laktóza, čo môže viesť k rýchlejšiemu a účinnejšiemu tráveniu. To môže zmierniť príznaky črevných porúch, ako je hnačka alebo zápcha.
  • Syntéza vitamínov - niektoré druhy probiotických baktérií sú schopné syntetizovať vitamíny, ktoré sú pre telo prospešné, najmä vitamín K a vitamíny skupiny B. Tieto vitamíny sú dôležité pre celkové zdravie a metabolizmus.

Prebiotiká a synbiotiká

Probiotické mikroorganizmy sú živé kultúry a rovnako ako všetky baktérie potrebujú správne podmienky na to, aby prežili v našom tráviacom trakte, množili sa a plnili svoju prospešnú funkciu. Na to by sme im mali v prvom rade poskytnúť dostatočný zdroj potravy v podobe tzv. prebiotík.

Prebiotiká sú látky, ktoré ľudský tráviaci systém nedokáže účinne stráviť, najmä komplexné oligosacharidy (napr. fruktány) a vláknina (napr. inulín). Tieto nestrávené zvyšky potom slúžia ako potrava pre probiotické baktérie. Prebiotiká preto pomáhajú podporovať rast a aktivitu probiotických mikroorganizmov. Dá sa povedať, že zvyšujú ich účinnosť.

  • Prebiotiká sa prirodzene nachádzajú v niektorých potravinách, ako je cibuľa, cesnak, artičoky, pšeničné klíčky a iné potraviny bohaté na vlákninu.
  • Nájdete ich však aj v kvalitných výživových doplnkoch - my máme veľmi dobré skúsenosti s produktmi z radu Masticha PROBIOTICS & PREBIOTICS.

 Probiotiká, prebiotiká, synbiotiká 1200x800

Zdroj foto: www.freepik.com

 

Synbiotiká sú kombináciou probiotík a prebiotík. Táto kombinácia poskytuje optimálnu podporu rastu a činnosti prospešných baktérií v črevnom trakte. Probiotiká dodávajú živé baktérie, zatiaľ čo prebiotiká slúžia ako potrava pre tieto baktérie, čím sa vytvára synergia medzi týmito dvoma zložkami.

Ak teda uvažujete o užívaní účinných probiotík, odporúčame vám pozrieť sa aj na synbiotické produkty, ktoré obsahujú probiotiká aj prebiotiká.

 



set na travenie - 2xmasticha a test helikobakterVyskúšajte našu zvýhodnenú sadu na podporu trávenia:

2x Masticha PROBIOTICS & PREBIOTICS + Helicobacter test.


 

Ako rozpoznať kvalitné probiotiká?

Na trhu je dnes obrovské množstvo prípravkov a výživových doplnkov, ktoré deklarujú obsah probiotík a ich priaznivý vplyv na ľudské zdravie, ale ako sa v záplave produktov zorientovať? Nie je probiotikum ako probiotikum a vysoká cena nie vždy zodpovedá kvalite.

Pri výbere kvalitného probiotiká by ste sa mali zamerať na nasledujúce kritériá:

  • Druh(y) probiotických mikroorganizmov v 1 dávke - pri niektorých problémoch je ideálne hľadať kmene, ktoré riešia konkrétny problém, zatiaľ čo pri liečbe antibiotikami potrebujete čo najširšie spektrum.
  • Minimálne množstvo mikroorganizmov v 1 dávke - zvyčajne sa uvádza minimálna hodnota na konci doby použiteľnosti.
  • Podmienky skladovania a minimálna trvanlivosť - probiotiká sú živé organizmy a nesprávne skladovanie zbytočne znižuje ich účinnosť.
  • Životaschopnosť baktérií - probiotiká musia obsahovať baktérie, ktoré prežijú prechod tráviacim systémom do čreva, kde majú pôsobiť. Kvalitné probiotiká sa zvyčajne dávkujú v odolných kapsulách, ktoré ochránia živé probiotické kultúry pred žalúdočnými kyselinami (kapsuly sa rozpadnú až v čreve).
  • Prehľadné informácie o výrobcovi a produkte.
  • Skúsenosti používateľov a recenzie - probiotiká sú klasifikované ako doplnky stravy, a preto na ne zvyčajne neexistujú žiadne klinické štúdie. Kvalita a funkčnosť konkrétneho výrobku sa tak veľmi často odráža v recenziách spokojných zákazníkov.

V našej ponuke nájdete len také produkty, ktoré spĺňajú všetky vyššie uvedené kritériá a majú overené recenzie od našich zákazníkov.

Moringa Probiotics kapsuly HerbaticaZdroj foto: vlastný archív


Vplyv probiotík na našu imunitu a zdravie, súvisiace štúdie

Existuje množstvo štúdií, ktoré dokazujú, že probiotiká majú pozitívny vplyv na prirodzenú (alebo vrodenú) imunitu a môžu dokonca pomôcť v boji proti rakovine, najmä ako prevencia rakoviny. Probiotické baktérie môžu pozitívne ovplyvňovať fagocytózu, jeden z veľmi účinných imunitných mechanizmov, pri ktorom špecializované bunky (fagocyty) pohlcujú a ničia mikroorganizmy alebo iné patogénne častice, ktoré sú pre organizmus škodlivé.

  • Napríklad sa ukázalo, že kmeň Lactobacillus acidophilus La1 zvyšuje schopnosť fagocytózy leukocytov (bielych krviniek) [1], ktoré sú súčasťou krvi a sú klasifikované ako bunky imunitného systému. Rovnaký účinok sa pozoroval aj pri baktérii Bifidobacterium lactis Bb12.[2].
  • Iná štúdia ukázala, že Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 významne zvýšil expresiu receptorov na povrchu neutrofilov dôležitých pre fagocytózu[3] Neutrofily sú typom bielych krviniek, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v imunitnom systéme pri ochrane organizmu pred infekciou. Zvýšená expresia by mohla viesť k zvýšenej schopnosti neutrofilov rozpoznávať a ničiť patogény.
  • Ďalšie štúdie poukazujú na vplyv probiotík na aktivitu NK buniek (Natural Killer Cells). NK bunky sú schopné rozpoznať a zničiť choré bunky, ktoré boli infikované vírusmi, bunky s rakovinovými zmenami alebo bunky, ktoré boli napadnuté inými patogénnymi mikroorganizmami. Skúmané probiotické kmene z rodov Lactobacillus a Bifidobacterium významne zvýšili cytotoxický potenciál NK buniek.[4] Probiotiká by preto mohli zohrávať úlohu v prevencii zhubných nádorov (rakoviny, nádorového bujnenia a metastáz).[5]

Poznámka: Tieto štúdie sa týkali všeobecných účinkov probiotík, a nie konkrétnych výrobkov na trhu.

odber noviniek newsletter

 

Čaga ako ideálny doplnok k probiotikám

Čaga je huba s latinským názvom Inonotus obliquus, u nás známa ako čaga alebo chaga. Tento vzácny druh huby obsahuje silné antioxidanty, ktoré pomáhajú podporovať zdravie a imunitu. Vďaka svojim cenným zložkám sa čaga historicky používa v medicíne už tisícky rokov.

Jej jedinečné zloženie je výsledkom symbiózy medzi hostiteľskou rastlinou a čagou. Obsahuje širokú škálu biologicky aktívnych látok, ktoré už boli izolované a ich účinky testované v laboratórnych podmienkach. Medzi najznámejšie biologicky aktívne zložky čagy patria: melanín, polysacharidy (glukány), saponíny (betulín), polyfenoly a ich deriváty.

Účinky čagy sa najčastejšie spájajú s podporou imunity, trávenia a celkového metabolizmu, preto ju možno odporučiť ako ideálny doplnok probiotických prípravkov.

Pozrite si náš široký sortiment výrobkov z čagy. Odporúčame napríklad túto zvýhodnenú sadu:

2 x sibírska čaga - 60 vegánskych kapsúl (300 mg/kapsula) - Herbatica.

Výhodná sada 2ks čaga kapsuly Herbatica

 

Zdroje:

  • KOKEŠOVÁ, Alena. Imunomodulační účinky probiotik v klinické praxi. Pediatrie pro praxi. 2009, roč. 10(3), s 169 – 174. (MUDr. Alena Kokešová, Ph.D. Klinika dětské chirurgie UK, 2. LF a FN Motol, Praha Mikrobiologický ústav AV ČR, oddělení imunologie, Praha)
  • HOŘEJŠÍ, Václav a Jiřina BARTŮŇKOVÁ. Základy imunologie. 3. vydání. Praha: Triton, 2008. 280 s. ISBN 80-7254-686-4.

 

[1]     Donnet-Hughes A, Rochat F, Serrant P, Aeschlimann JM, et al. Modulation of nonspecific mechanisms of defense by lactic acid bacteria: effective dose. J Dairy Sci. 1999; 82: 863–869.

[2]     Schiff rin EJ, Brassart D, Servin AL, et al. Immune modulation of blood leukocytes in humans by lactic acid bacteria: criteria for strain selection. Am J Clin Nutr. 1997; 66: 515–520.

[3]     Pelto L, Isolauri E, Lilius EM, et al. Probiotic bacteria downregulate the milk-induced infl ammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory eff ect in healthy subjects. Clin Exp Allergy. 1998; 28: 1474–1479.

[4]     Gill HS, Rutherfurd KJ, Cross ML. Dietary probiotic supplementation enhances natural killer cell activity in the elderly: an investigation of age-related immunological changes. J Clin Immunol. 200; 21: 264–271.

[5]     Delcenserie V, Martel D, Lamoureux M, et al. Immunomodulatory eff ects of probiotics in the intestinal tract. Curr Issues Mol Biol. 2008; 10: 37–54.

 

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Gabi HerbaticaGabriela Volfová

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)