Prírodné farby na vlasy s dlhotrvajúcim účinkom - farbenie bez amoniaku a zbytočných chemikálií. Typy farieb a sprievodca výberom.

Vlasy sú dôležitou súčasťou nášho vzhľadu a pomáhajú nám dotvárať našu osobnosť. Nielen strih, ale aj farba vyjadruje našu individualitu, aktuálne pocity alebo náladu. V tomto článku sa pozrieme na rôzne druhy farieb na vlasy, od chemických až po prírodné alternatívy, ktoré ponúkajú šetrnejší a ekologickejší prístup k farbeniu vlasov. Prírodné farby rozhodne nie sú len dočasným prelivom - na trhu je množstvo kvalitných prírodných produktov, ktoré ponúkajú širokú škálu odtieňov a dlhotrvajúcu farebnú stálosť.

Originary Color prírodná farba na vlasy bez amoniaku

Zdroj foto: www.freepik.com


Druhy farieb na vlasy podľa trvácnosti

Permanentné farby na vlasy

Permanentné (dlhotrvajúce) farby na vlasy sa používajú, keď chcete dosiahnuť trvalejšiu zmenu svojho vzhľadu. Tieto permanentné farby zvyčajne obsahujú silné chemické látky, ako napríklad amoniak alebo PPD, ktoré prenikajú do vlasových vlákien a trvalo menia ich prirodzený pigment. Tento proces spôsobuje, že výsledná farba zostáva stabilná a trvácna aj po mnohých umytiach, pričom jej trvanlivosť je zvyčajne 4 až 8 týždňov, alebo jednoducho dovtedy, kým vám vlasy nedorastú.

V súčasnosti existujú aj permanentné farby založené na kombinácii prírodných zložiek a šetrnej chémie, ktoré radikálne nepoškodzujú vlasové vlákno, hydratujú ho a sú vo všeobecnosti k vlasom šetrnejšie ako tradičné metódy.



Zažite revolúciu v prírodnom farbení vlasov s farbami Originary Color, ktoré neobsahujú amoniak a PPD. Starostlivo vybrané rastlinné oleje dodajú vašim vlasom potrebnú hydratáciu, ochranu a lesk. Jednoduchá aplikácia z pohodlia domova, dokonalé krytie a široká škála farieb. Dosiahnite výsledky ako v profesionálnom kaderníctve.


 

Semipermanentné farby na vlasy

Tieto farby predstavujú strednú cestu medzi permanentným farbením a prelivom. Predpona semi- pochádza z latinčiny a vyjadruje polovičný efekt. Rovnaký význam má aj francúzska predpona demi- (demipermanentný) alebo grécka predpona hemi- (hemipermanentný).

Semipermanentné farby štandardne neobsahujú amoniak a majú menej agresívne zloženie. Prenikajú do vlasového vlákna, ale nie tak hlboko ako permanentné farby. Zvyčajne sa vymývajú po 10 až 15 umytiach.

Prelivy na vlasy

Prelivy sú najmenej trvalé a najmenej agresívne z celého spektra farieb na vlasy. Sú klasifikované ako dočasné farby a ľahko sa vymývajú šampónom (približne do 10 umytí). Tieto farby zvyčajne neobsahujú amoniak ani peroxid, čo znamená, že neprenikajú do vlasového vlákna, ale farbia vlasy na povrchu.

Prelivové farby sú ideálne na zvýraznenie alebo oživenie existujúcej farby vlasov, ale sú menej účinné na zakrytie šedín.


Druhy farieb na vlasy podľa pôvodu a použitej chémie

Chemické farby

Chemické farby sú stále jedným z najbežnejších spôsobov, ako dosiahnuť rýchlu a trvalú zmenu prirodzenej farby vlasov. Výhodou týchto farieb je dlhotrvajúci účinok a široká škála farebných odtieňov. Výsledok je stabilný a proces sa nemusí tak často opakovať. Na druhej strane chemické farby obsahujú agresívne chemické látky, ako sú amoniak a PPD, ktoré môžu dráždiť pokožku a nepríjemne zapáchať alebo môžu poškodiť štruktúru vlasov. Poškodené vlasy sú často suché, krehké a strácajú prirodzený lesk.

  • Amoniak

    Amoniak (chemický vzorec NH₃) je silne zásaditá chemická zlúčenina, ktorá sa často používa v permanentných farbách na vlasy.
    Amoniak otvára vlasovú kutikulu (t. j. prirodzený obal vlasu, ktorý ho chráni pred poškodením) a umožňuje farbivám preniknúť do vlasového vlákna, kde reagujú s prírodnými pigmentmi. Tieto látky sú často vo forme oxidu a aktivujú sa len prítomnosťou amoniaku. Týmto spôsobom je zmena farby vlasov trvalá - podobný princíp je základom tetovania.

    Amoniak je alergén a môže dráždiť pokožku a sliznice. Typickými prejavmi sú začervenanie a svrbenie. Ďalšou nevýhodou je silný štipľavý zápach počas aplikácie, ktorý môže mnohým ľuďom vadiť.

    Amoniak má pre svoje silné alkalické účinky negatívny vplyv na kvalitu a štruktúru vlasov, najmä ak sa používa často alebo vo vysokých koncentráciách. Vlasy môžu byť po použití amoniaku krehké, suché a lámavé. Kvôli týmto vedľajším účinkom mnohí ľudia uprednostňujú alternatívy k tradičným farbám na vlasy obsahujúcim amoniak, ako sú prírodné farby alebo farby s nižším obsahom amoniaku.

  • PPD (parafenylendiamín)

    PPD je silné a účinné farbivo, ktoré sa viaže na vlasy a preniká hlboko do vlasového vlákna, kde reaguje s pigmentmi a vytvára trvalú zmenu farby. Dlhotrvajúci účinok pretrváva v podstate dovtedy, kým vlasy nevyrastú.

    PPD je známy alergén a u niektorých ľudí môže spôsobiť alergické reakcie. Tieto reakcie môžu zahŕňať podráždenie kože, svrbenie, začervenanie, opuch, vyrážku a v zriedkavých prípadoch anafylaktický šok. Ľudia, ktorí pri používaní farby na vlasy pociťujú niektorý z týchto príznakov, by mali zvážiť možnú alternatívu - na trhu sú rôzne farby na vlasy, ktoré neobsahujú nebezpečný parafenylendiamin.

    Dávajte si pozor pri sledovaní zloženia farieb, keďže PPD možno nájsť v prípravkoch aj pod inými názvami, ako napríklad p-fenyléndiamín, diaminobenzén, benzéndiamín alebo aminoanilín. [1] Opakované vystavenie PPD môže viesť k precitlivenosti na túto látku a pri nízkych dávkach môže spôsobiť alergickú reakciu.


Prírodné farby

Prírodné farby na vlasy sú zvyčajne založené na rastlinných výťažkoch a pigmentoch, ako je henna alebo indigo.

V našej ponuke však nájdete aj vysokokvalitné prírodné produkty, ktoré používajú malé množstvo peroxidu vodíka na aktiváciu pigmentov a ich lepšiu fixáciu, ale neobsahujú agresívne chemikálie, ako napríklad amoniak alebo PPD.



Prírodné farby na vlasy Originary Color obsahujú takmer 90 % prírodných zložiek bez amoniaku a PPD. Jednoduchá aplikácia v pohodlí domova, dokonalé krytie a široká škála farieb. Výsledné farby sú dokonale stabilné a odolné voči vyblednutiu.

Originary Color set Zdroj foto: www.originarycolor.com


 

Prírodné farby ponúkajú šetrné a menej agresívne riešenie na farbenie vlasov. Veľmi často poskytujú ďalšie výhody, ako je posilnenie vlasového vlákna, hydratácia a lesk vďaka obsiahnutým prírodným olejom a živinám.

  • Peroxid vodíka

    Peroxid vodíka (H2O2), známy aj ako vodíkový peroxid, je chemická zlúčenina, ktorá sa bežne používa ako oxidačný aktivátor v mnohých druhov farieb na vlasy vrátane niektorých prírodných farieb.

    Hoci peroxid vodíka nie je prírodná látka, v správnom množstve a v kombinácii so správnymi prírodnými zložkami, ako sú hydratačné a vyživujúce oleje, je k vlasom oveľa šetrnejší ako amoniak. Správne vyvážené prírodné farby na vlasy s peroxidom vodíka môžu poskytnúť dlhotrvajúcu farbu bez zbytočného poškodenia vlasov.

    Je dôležité poznamenať, že peroxid vodíka zohráva kľúčovú úlohu pri dosahovaní stabilných a trvalých výsledkov. Bez jeho prítomnosti by sa prírodné pigmenty nemohli správne fixovať na vlasové vlákna a farba by sa vymývala už po niekoľkých umytiach šampónom. Peroxid je preto základom všetkých permanentných farieb na vlasy a nepovažuje sa za agresívnu chemikáliu.


Výhody prírodných farieb na vlasy

Prírodné farby na vlasy sú čoraz viac obľúbené medzi ľuďmi, ktorí hľadajú šetrnejšiu a zdravšiu alternatívu k tradičným chemickým úpravám. Medzi ich hlavné výhody patria:

Šetrnosť voči vlasom

Tradičné chemické farby môžu vysušiť a poškodiť štruktúru vlasov. Kvalitné prírodné farby na vlasy naopak neobsahujú amoniak a používajú jemné rastlinné výťažky a oleje, ktoré vlasy hydratujú, posilňujú, vyživujú a dodávajú im prirodzený lesk.

Obzvlášť prospešný je slnečnicový a sezamový olej:

  • Hydratácia - oba oleje dokážu hĺbkovo hydratovať vlasové vlákno, čo pomáha zlepšiť štruktúru, pružnosť a lesk vlasov. To oceníte najmä vtedy, ak trpíte suchými alebo poškodenými vlasmi.
  • Výživa - slnečnicový aj sezamový olej obsahujú celý rad vitamínov a minerálov, ktoré sú pre telo prospešné, poskytujú výživu a podporujú zdravie vlasov. Tieto látky môžu posilniť vlasy od korienkov až po končeky a pomôcť im lepšie odolávať vonkajším vplyvom a predchádzať poškodeniu. Oleje vo všeobecnosti môžu ďalej podporovať zdravý rast vlasov tým, že stimulujú vlasové folikuly a zlepšujú prietok krvi do pokožky hlavy.
  • Ochrana - slnečnicový a sezamový olej môžu vďaka prírodným antioxidantom chrániť vlasy pred poškodením spôsobeným UV žiarením a voľnými radikálmi. To môže pomôcť udržať farbu vlasov sviežu a zabrániť jej vyblednutiu.


Nedá sa nespomenúť aj arganový olej, ktorý je známy ako "marocké zlato" a má mnoho výhod pre vaše vlasy. Už desaťročia má svoje čestné miesto v ajurvédskej tradícii a metóde "scalp oiling". Ak sa chcete o tejto metóde dozvedieť viac, pozrite si nasledujúce video s postupom:

 


Za nás vám odporúčame kvalitné prírodné farby na vlasy od spoločnosti Originary Color, ktoré vašim vlasom dodajú krásny odtieň, dokonalú výživu a ochranu. Jedinečné prírodné zloženie obsahuje rastlinný keratín a výťažky zo slnečnicového a sezamového oleja.

  • Olej získaný priamo zo sezamových semien hydratuje, regeneruje a chráni vlasy pred vonkajšími vplyvmi. Prispieva tiež k tvorbe vlasových vlákien a dodáva im potrebný lesk a hebkosť.
  • Slnečnicový olej pomáha udržiavať správnu hydratáciu, najmä počas procesu farbenia. Má ošetrujúci účinok, ktorý pomáha zabezpečiť hebkosť, uľahčuje rozčesávanie a zabraňuje krepovateniu.

 

Citlivosť voči pokožke hlavy

Prírodné farby neobsahujú agresívne chemikálie, ako napríklad amoniak alebo PPD. To znižuje riziko podráždenia pokožky a nežiaducich alergických reakcií, čo je dôležité najmä pre ľudí s citlivou pokožkou (neurodermatitída, atopický ekzém).

Široká škála farieb

Prírodné farby na vlasy sa nemusia obmedzovať len na základné farebné odtiene. Moderné technológie nám umožňujú získať prírodné pigmenty v širokej škále farebných variácií, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších z vás.

Dlhá trvácnosť

Niektoré vysokokvalitné prírodné farby môžu obsahovať potrebné množstvo peroxidu vodíka na aktiváciu farebných pigmentov, čo umožňuje stabilnú fixáciu farby a dlhotrvajúci lesk.

Ochrana životného prostredia

Pri výrobe prírodných farieb sa často používajú organické a iné ekologické zložky, čo má samozrejme menší vplyv na životné prostredie v porovnaní s výrobou tradičných chemických farieb.


Druhy farieb vlasov podľa typu pleti

V oblasti kozmetiky, módy a krásy prevláda základné rozdelenie na teplé a studené typy pleti. Toto rozdelenie možno uplatniť aj pri výbere ideálnej farby vlasov. Ak ste skôr teplý typ, vyberajte si z jarných a jesenných farebných tónov. Ak ste skôr studený typ, vyberajte ideálne z letných a zimných tónov.

farebné odtiene vlasov

Zdroj foto: www.freepik.com

Jarný typ

  • Farba vlasov: Jarné typy pleti majú zvyčajne teplý a svieži tón s jemným zlatistým nádychom. Pre tento typ pleti sú vhodné svetlé a teplé odtiene, ako je zlatá blond, medová hnedá a teplé tóny červenej alebo oranžovej.
  • Farba očí: Prevažne svetlé oči s odtieňmi zelenej, modrej alebo svetlohnedej farby.
  • Oblečenie: charakteristické sú pastelové farby a svetlé teplé tóny.

Jesenný typ

  • Farba vlasov: Jesenné typy pleti majú vo všeobecnosti teplý tón so sýtymi, hlbokými farbami. Pre tento typ pleti sú vhodné teplé a prirodzené odtiene, ako je zlatá, medená, mahagónová a čokoládovo hnedá.
  • Farba očí: Prevládajú teplé farby, ako je hnedá, zelená alebo oriešková.
  • Oblečenie: charakteristické sú teplé a zemité tóny.

Letný typ

  • Farba vlasov: Letný typ pleti má prevažne chladný tón s ružovým alebo sivým podtónom. Pre tento typ pleti sú vhodné studené odtiene, ako je popolavá blond, strieborná a studené odtiene hnedej alebo čiernej.
  • Farba očí: Prevládajú chladné farby, ako je sivá, modrá alebo zelená.
  • Oblečenie: charakteristické sú pastelové farby a chladné odtiene.

Zimný typ:

  • Farba vlasov: Zimné typy pleti majú často chladný tón s jasným kontrastom. Pre tento typ pleti sú vhodné chladné a kontrastné odtiene, ako je platinová blond, čierna, popolavo hnedá a čisto čierna.
  • Farba očí: Prevládajú chladné farby, ako je modrá, sivá alebo tmavohnedá.
  • Oblečenie: Charakteristické sú kontrastné farby a celkovo chladné odtiene.

 

Obľúbené studené odtiene farieb vlasov

  • farba na šedivé vlasy
  • modrá farba na vlasy
  • strieborná farba na vlasy
  • biela farba na vlasy
  • platinová farba vlasov
  • zelená farba na vlasy
  • popolavá farba na vlasy

Obľúbené teplé odtiene farieb vlasov

odber noviniek newsletter_1

 

Chápeme, že prechod na prírodné farby na vlasy môže byť pre niekoho príliš odvážnym krokom. Možno sa obávate menšieho výberu farieb, kratšej trvanlivosti alebo nezvyčajného procesu farbenia. No verte nám, že s modernými prírodnými farbami na vlasy ako je Originary Color sa tieto obavy stanú minulosťou.

Tu je ukážka nafarbených vlasov a porovnanie farby pred a po farbení, ktorú nám poslala naša zákazníčka Ľubica. Použila farebný odtieň 5 - svetlý gaštan.

Originary Color foto pred a po farbeni doma
Zdroj foto: vlastný archív

 

Pridajte sa k narastajúcemu počtu spokojných zákazníkov, ktorí si užívajú krásu a zdravie svojich vlasov s prírodnými farbami na vlasy.

A nezabudnite: Starostlivosť o vlasy sa farbením nekončí. Pre krásne a zdravé vlasy je dôležité používať kvalitné šampóny, oleje, masky a kondicionéry. V našom e-shope nájdete široký výber produktov pre všetky typy vlasov. Dôležitú úlohu zohráva aj kvalitná výživa a výživové doplnky. Kolagén a ďalšie vitamíny a minerály ( železo, selén, zinok ) pomôžu vašim vlasom rásť, posilnia ich a dodajú im lesk.

Veríme, že s trochou odvahy a správnymi produktmi objavíte čaro a silu prírodných farieb na vlasy.

 

Zdroje:

[1] https://www.proalergiky.cz/clanky/pri-alergii-na-barvy-na-vlasy-si-hlidejte-potravinarska-barviva

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Gabi HerbaticaGabriela Volfová

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)