Jarná očista tela - získajte späť stratenú energiu


jarna unava 1200x800

Jar je v plnom prúde, počasie je príjemné - to väčšinu z nás po dlhej, chladnej a lenivej zime v hĺbke duše úprimne teší. Paralelne s eufóriou, ktorá prichádza s dlhšími dňami, sa každoročne objavuje aj jej opak: jarná únava.

Aké príznaky má jarná únava?


Sú to dni, keď naše telo reaguje nie príliš príjemným spôsobom: malátnosťou, väčšou potrebou spánku, nechuťou do práce, nástupom migrény, bolesťami chrbta alebo kĺbov...Môžu sa objaviť aj tráviace problémy ako je zápcha, nafukovanie, pálenie záhy, malátnosť, zhoršená koncentrácia, nervozia a celková podráždenosť.

Ako sa zbaviť jarnej únavy a zhodiť kilá navyše?


V prvom rade je potrebné rozpoznať príčiny tohto stavu. Ak netrpíte žiadnym dlhodobým alebo chronickým ochorením (ochorenie obličiek, cukrovka, artritída, dna, poruchy krvného tlaku atď.) alebo ste sa nestali obeťou chrípky či nejakého nepríjemného vírusu, ide pravdepodobne o dôsledok toho, čo s telom urobila dlhá zima.

Koniec koncov, priznajme si, určite ste neboli na čerstvom vzduchu tak často ako na jar, v lete alebo začiatkom jesene. A váš stravovací režim v zime možno tiež pokuľhával a jedálniček nebol celkom ideálny. Prirodzene, veď v zime čerstvého ovocia a zeleniny niet a ak si neurobíme zásoby na toto obdobie z úrody, vypestovanej v našej vlastnej záhradke, sme odkázaní na potraviny z obchodných reťazcov. A tie nie vždy majú vyhovujúcu kvalitu a sú často nutrične ochudobnené.

Preto sa môže stať, že po zime máme v našom tele deficit niektorých vitamínov alebo minerálnych látok – častým je nedostatok vitamínu D, vitamínov skupiny B , magnézia, železa, omega 3 mastných kyselín a pod. Následky toho vidíme na sebe sami...a nie sú to len kilá navyše, ktoré sa „akosi samé nazbierali“...

Počas dlhých zimných mesiacov sa v tele hromadí veľa vecí, vrátane tých nepotrebných. Tak ako počas jarných mesiacov zvykneme upratovať svoje príbytky, rovnako by sme sa mali postarať aj o poriadok v našom tele. Náš organizmus v tomto období musí vynaložiť značnú energiu na odbúranie nahromadených toxínov a odpadových látok. Aby si to neodniesli naše obličky a najmä pečeň, ktoré v detoxikácii hrajú kľúčovú úlohu, mali by sme ich práve v tomto období najviac podporiť.

Tak teda poďme na to. Rozpovedzme si viac o tom, ako svoju telu po lenivej zime dopriať to najlepšie, ako sa vysporiadať s jarnou únavou a ako zhodiť pár kíl navyše. Ak vás zaujíma aj téma pôstu, pokračujte v čítaní ďalej...

Detox – kľúč ku zdraviu.

Je viacero spôsobov, akými môžeme detoxikovať naše telo. Každý má svoje osvedčené spôsoby, no my sme toho názoru, že žiadne extrémy nie sú pre naše telo dobré, preto sa v tomto článku nebudeme venovať žiadnym „zázračným“ diétam. Sme za prirodzenú očistu v zmysle podpory orgánov, ktoré sú na to od prírody určené. A príroda samotná nám poskytuje množstvo darov, ktoré nám s tým vedia účinne pomôcť. Tak prečo ich nevyužiť?

Doplnky pre detox, jarnú ocistu a chudnutie HerbaticaZdroj foto: vlastný archív

Naša špeciálna ponuka prírodných produktov na detoxikáciu obsahuje všetko to, čo potrebuje váš organizmus na to, aby sa zbavil prebytočných odpadových látok a toxínov. Tu sú niektoré naše tipy:

  1. Obnovte črevnú mikroflóru:

Zdravá črevná mikroflóra je kľúčová pre celkovú pohodu. Probiotiká a tiež aj prebiotiká z našej ponuky vám pomôžu obnoviť jej rovnováhu a posilniť imunitný systém.

  1. Podporte trávenie a vstrebávanie živín:

Tráviace enzýmy uľahčia rozklad potravy a zmiernia tráviace ťažkosti ako pálenie záhy. Pomôžu aj so vstrebávaním živín do organizmu.

  1. Podporte vyprázdňovanie:

Detoxikačná kúra s pestrecom mariánskym a vysokým obsahom vlákniny podporí zdravú peristaltiku čriev a zbaví vás pocitu ťažoby.

  1. Regenerujte pečeň:

Pestrec mariánsky„kráľ detoxikačných bylín „, chráni pečeňové bunky a podporuje ich regeneráciu vďaka silnej antioxidačnej aktivite. Dôstupné sú rôzne formy pestreca, vyberte si takú, ktorá vám najviac vyhovuje: olej lisovaný zo semien pestreca, bylinný čaj na podporu pečene, extrakt z ostropestreca vo forme kapsúl, drvený pestrec alebo tinktúra.

  1. Zlepšite pitný režim:

Bylinné čaje s premysleným zložením podporujú optimálnu činnosť pečene a tráviaceho traktu. Vyskúšajte náš očistný čaj a doprajte telu komplexnú detoxikáciu. Ide o nápoj, ktorý je výborným doplnkom pitného režimu, ktorý je počas detoxikácie nevyhnutný.

  1. Schudnite prirodzene a s ľahkosťou:

Detoxikácia nie je len o zbavovaní sa toxínov, ale aj o chudnutí, ktoré je príjemným bonusom navyše. Keď sa vaše telo zbaví nahromadených odpadových látok, trávenie sa zefektívni a metabolizmus sa nakopne. Vďaka tomu budete tuky spaľovať rýchlejšie a ľahšie dosiahnete optimálnu váhu. Vo výsledku sa budete cítiť lepšie, zdravšie a ľahšie.

K prirodzenému úbytku hmotnosti bez drastických diét a hladovania vám pomôžu aj niektoré bylinky, či extrakty vo forme kapsúl , ako napríklad: OPC – extrakt zo semien červeného hrozna, Coleus forskohlii, EGCG – extrakt o zeleného čaju, Gurmár a iné.

 

Pôst - starodávna tradícia s modernými benefitmi


Pôst
, ako forma dobrovoľného zrieknutia sa jedla, má v histórii ľudstva hlboké korene. Už naši predkovia dodržiavali rôzne pôstne obdobia, napríklad Veľkonočný pôst, z náboženských a duchovných dôvodov. V súčasnosti sa pôst teší opätovnej popularite aj pre svoje preukázané benefity pre zdravie.

Okrem tradičného pôstu, kedy sa človek zdrží jedla na 24 hodín a viac, existuje aj tzv. prerušovaný pôst (intermittent fasting), ktorý si získal veľkú popularitu pre svoju flexibilitu a ľahšie dodržiavanie. Pri prerušovanom pôste sa striedajú fázy príjmu potravy s fázami pôstu.
Najbežnejšou formou je 16/8, kedy sa 16 hodín postíte a 8 hodín máte na príjem potravy. Môžete si zvoliť aj pomer pôstu  - 10 hodín jedla a 14 hodín pôstu, v závislosti od toho, ako sa budete cítiť.
Je však dôležité, aby ste nezanedbávali dostatočný kalorický príjem, nech si zbytočne nespomalíte metabolizmus. To by malo za následok práve opačný efekt – ukladanie zásob vo forme tukov. A to určite nechcete.

Tipy pre úspešný pôst:

  • Začnite pomaly a postupne predlžujte dobu pôstu.
  • Pite dostatok tekutín, najmä vody a nesladených čajov.
  • Počas fázy príjmu potravy sa zamerajte na zdravú a nutrične vyváženú stravu.
  • Počúvajte svoje telo a v prípade nepríjemných symptómov pôst prerušte.
  • Pred začatím pôstu sa poraďte so svojim lekárom, ak máte akékoľvek zdravotné problémy.

 

Pôst môže byť silným nástrojom pre zlepšenie zdravia a vitality.
Dodržiavaním osvedčených tipov a s ohľadom na individuálne potreby môžete z pôstu vyťažiť maximum a prebudiť sa do jari s ľahším a zdravším telom.

 


Ak nie ste fanúšikmi pôstu, vďaka tomuto faktu možno zmeníte svoj postoj:
Vedecky je potvrdené, že pôst môže zmierniť zápaly v tele, ktoré by inak mohli viesť k rôznym vážnym zdravotným problémom ( cukrovka, rakovina, obezita, srdcovo-cievne ochorenia ).


 
meditacia, joga, stisenie mysle, cvicenie ako sucast detoxu 1200x800Zdroj foto: www.freepik.com

Na záver si zhrnieme niekoľko dôležitých tipov - ako urobiť jarnú očistu tak, aby neškodila, ale aby priniesla energiu, ktorú po dlhej zime potrebujeme:

  • Na určitý čas povedzte jasné "NIE" mastným jedlám, údeninám, kofeínu, alkoholu a sladkostiam. Ak sa kávy nedokážete vzdať úplne, vyskúšajte túto alternatívu s čakankou a hubou čaga.
    Podporte svoje trávenie napríklad užívaním oleja z čiernej rasce. Tento olej je známy svojou schopnosťou ničiť parazity, plesne, vírusy a baktérie.
    Pri zostavovaní vášho jedálnička dbajte o dostatočný príjem vlákniny, ktorá pomôže vytvoriť ideálne podmienky pre rast prospešných baktérií tvoriacich mikrobióm a pomôže predchádzať zápche. Okrem vlákniny zaraďte do stravy aj prehrievajúce potravinykoreniny, ktoré podporujú metabolizmus a pomáhajú liečiť zápaly. Medzi ne patria napríklad: vývary, strukovinové, zeleninové polievky, škorica, cesnak, zázvor, kurkuma, čierne korenie.

    detoxikacna kura s pestrecom na dva mesiace


herb_logo_symbol(1)VEDELI STE ?

Kombinácia kurkumínu (kurkuma) a piperínu ( čierne korenie)
zvyšuje ich biologickú vstrebateľnosť a účinky na zdravie?


  • Dbajte na pitný režim. Jeho súčasťou môže byť napríklad čaj čaga. Čagu môžete skúsiť aj v praktickej forme – vo forme kapsúl alebo prášku. Dostupné sú aj sušené kúsky huby chaga, z ktorých si môžete vyrobiť liehovú tinktúru. Jej všestranné účinky sú nesporné - dokáže z tela odstrániť odpadové látky, zlepšiť tok lymfy, "vyčistiť bunky" a dodať potrebnú energiu.
    Využite aj bylinky, ktoré práve na jar majú najväčšiu liečivú silu. Na prípravu čaju si natrhajte podbeľ, korene či listy púpavy, žihľavu.
    Skvelým doplnkom je aj jablčný ocot – zrieďte ho s vodou ( v pomere min. 1 čajová lyžička až max. 1-2 polievkové lyžice octu na 1 pohár vody ). Pite 1x3 denne pred jedlom. Jablčný ocot užívajte vnútorne vždy riedený.

  • Doprajte si dostatok spánku.

  • Vyčistite si myseľ, naplňte dušu smiechom, dajte telu pohyb. Choďte na prechádzku do prírody, nájdite si čas na knižku, počúvajte hudbu, zatancujte si, stretávajte sa s priateľmi, pravidelne meditujte, doprajte si masáž, otužujte a čo najviac času trávte na jarnom slniečku, ktoré vás nabije energiou.

 

odber noviniek newsletter

Nezabudnite: Každej jedinej bunke nášho tela pomôžeme, ak do nej vpustíme dobrých pomocníkov, bez obáv aj v podobe výživových doplnkov z našej ponuky.

A neopomínajte aj svoju dušu, pretože tá je základom. Ak je duša zdravá, máte veľkú šancu, že aj telo bude zdravé, čo platí aj naopak.

Začnite s jarným detoxom už dnes a urobte tak prvý krok k zdravej a šťastnejšej verzii seba samého!

 

Zdroje:

 

Článok si pre vás pripravil Juraj

Copyediting: Gabriela Volfová

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, zakladateľ Herbatica

Zakladajúci člen tímu Herbatica.
Od roku 2014 sa venuje prírodnej medicíne, alternatívnym prístupom ku zdraviu, prienikom zdravia a prírody.
Denne testuje na vlastnom tele nové produkty z oblasti liečivých rastlín, húb a produkty, ktoré podporujú prirodzené procesy tela. 

 Kontakt: juraj@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)