Polyfenoly
Polyfenoly sú skupina prírodných rastlinných zlúčenín s výraznými antioxidačnými účinkami. Nachádzajú sa v ovocí, zelenine, čaji, kakau a v mnohých liečivých rastlinách. Pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom, podporujú imunitu a prispievajú k prevencii civilizačných ochorení.
Účinky polyfenolov
- neutralizujú voľné radikály a chránia bunky,
- podporujú srdcovo-cievny systém,
- prispievajú k regulácii hladiny cukru v krvi,
- podporujú zdravie mozgu a pamäť,
- majú protizápalové účinky.
Prírodné zdroje polyfenolov
Medzi najbohatšie zdroje patria bobuľové ovocie, zelený čaj, kakao, olivy či hrozno. V doplnkoch výživy sa polyfenoly často kombinujú s látkami ako sulforafán, extrakty na cholesterol alebo omega-3 mastné kyseliny, čím sa zvyšuje ich účinnosť.
Ako užívať polyfenoly
Najlepšie je pravidelne konzumovať pestrú stravu bohatú na ovocie a zeleninu. V prípade doplnkov výživy sa odporúča dlhodobé užívanie – napríklad komplexné doplnky na imunitu alebo moringa prášok ako prírodný zdroj polyfenolov.
Zaujímavosť
Výskumy publikované v databáze PubMed poukazujú na úlohu polyfenolov v prevencii neurodegeneratívnych ochorení, pri ochrane ciev a podpore dlhovekosti.
##PRODUCT-WIDGETS-39669##