Čo variť na Nový rok

Čo jesť v prvý deň v roku? U nás doma na to ideme vylučovacou metódou. Určite nie rybu, lebo by nám šťastie odplávalo. A nejeme ani hydinu, aby nám šťastie neodletelo. A keďže sviatok je v našej rodine synonymom veľkého rodinného obeda a jedál z mäsa, zostáva nám bravčovina alebo hovädzie. Áno, mohli by sme uvariť aj králičie alebo jahňacie, tie sú zdravšie. No starší členovia rodiny by to do úst nedali. Ako to máte vy?

Tradície a povery spojené s novoročným jedlom

Už od pradávna veríme, že to, čo v tento deň urobíme – a predovšetkým čo zjeme – ovplyvní celý nasledujúci rok. Ako na Nový rok, tak po celý rok, a preto sa držíme tradícií a povier, ktoré nám majú zabezpečiť hojnosť, zdravie a šťastie.

Niektoré rodiny sa v prvý deň v roku vyhýbajú rybám a hydine. Namiesto toho siahajú po mäse, ktoré symbolizuje rýpanie sa vpred a hľadanie hojnosti – a to je práve bravčovina. Prasa sa hrabavo rýpe rypákom dopredu, čím nám má zabezpečiť pokrok a prosperitu v novom roku.

Symbolika jedál pre šťastie a hojnosť

Novoročný stôl nie je len o chutnom jedle – je to vlastne rituál, ktorým si privoláme to najlepšie. Každé jedlo má svoj význam:

  • Šošovica, hrach, fazuľa – strukoviny pripomínajú mince a symbolizujú peniaze a hojnosť
  • Mak – jeho drobné zrnká predstavujú množstvo, bohatstvo a prosperitu
  • Kapusta – má symbolizovať zelené bankovky a zabezpečiť finančnú stabilitu
  • Bravčové mäso – sila, energia a pohyb vpred
  • Husté polievky – aby sme v roku nemali núdzu o jedlo

Šošovica – symbol peňazí

My dnes na Nový rok často podávame vývar. Pre naše babičky však bola typickou novoročnou polievkou šošovica. Táto strukovina je nielen symbolom prosperity, ale aj skutočným zdravotným pokladom. 

Rastlinné bielkoviny

Šošovica je jedným z najlepších zdrojov rastlinných proteínov. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré podporujú regeneráciu svalov, posilňujú imunitu a dodávajú energiu. Ideálna pre športovcov, vegánov aj tých, čo chcú po Vianociach trochu zľahčiť jedálniček.

Železo pre vitalitu

Vysoký obsah železa robí zo šošovice skvelého pomocníka pri prevencii chudokrvnosti. Železo podporuje tvorbu červených krviniek a pomáha prenášať kyslík po celom tele. Ženy, ktoré strácajú železo počas menštruácie, by mali šošovicu jesť pravidelne.

Kyselina listová (folát)

Šošovica je bohatá na folát – vitamín B9, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému, tvorbu DNA a delenie buniek. Pre tehotné ženy je folát kľúčový pre zdravý vývoj plodu.

Vláknina pre trávenie

Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie, zlepšuje črevnú mikroflóru a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Ak ste počas Vianoc prejedli, šošovica vám pomôže naštartovať trávenie.

Podpora srdca

Vďaka vláknine, antioxidantom a folátu šošovica pomáha znižovať cholesterol, regulovať krvný tlak a chrániť srdce a cievy pred ochoreniami.

kapustnica

zdroj: canva.com /kapustnica/

Bravčové mäso – klasika slovenských stolov

Keď sa povie Nový rok, mnohým z nás sa ihneď vybaví vôňa pečenej bravčoviny šíriaca sa po celom dome. A nie je to náhoda – bravčové mäso je u nás absolútnou klasikou sviatočných stolov a má svoje pevné miesto v novoročných tradíciách.

Zdravotné benefity bravčového mäsa

Napriek tomu, že zdravá strava a bravčovina k sebe veľmi nejdú. Ale pravda je taká, že kvalitné a chudé bravčové mäso, správne pripravené, môže byť súčasťou vyváženej stravy a dodať nášmu telu potrebné živiny. Zabudnime však na klasické rezne. Skúsme tento rok pripraviť bravčovinu zdravším spôsobom. Vhodné príprava je pečenie alebo dusenie. Použime menej soli a viac byliniek a spolu s mäsom môžeme upiecť aj koreňovú zeleninu.

Vitamíny skupiny B

Bravčovina je vynikajúcim zdrojom vitamínov B1 (tiamín), B6 a B12. Tieto vitamíny sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému, tvorbu energie z potravy a podporu zdravej psychiky. 

Zinok pre imunitu

Zinok obsiahnutý v bravčovine je kľúčový pre správnu funkciu imunitného systému, hojenie rán, zdravú pokožku a podporu plodnosti. Po sviatočnom období, keď je naše telo vystavené stresu a možno aj vírusom, je zinok vašim spojencom.

Selénantioxidant

Selén je mocný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom, podporuje funkciu štítnej žľazy a pomáha pri detoxikácii organizmu. Bravčovina patrí medzi bohaté zdroje selénu.

Hovädzie – symbol sily a prosperity

Hovädzí dobytok bol v minulosti symbolom bohatstva – kto vlastnil kravy, ten mal zabezpečenú budúcnosť. Preto je hovädzie na novoročnom stole znakom toho, že vstupujeme do nového roku s prosperitou, silou a odhodlaním.

Okrem toho považujeme hovädzie mäso za zdravšie než bravčové, má vynikajúcu chuť a hodí sa na slávnostné príležitosti.

Zdravotné benefity hovädzie mäsa

Hovädzie mäso je skutočným nutričným pokladom, ktorý vášmu telu dodá to najlepšie:

Kvalitné proteíny

Hovädzie obsahuje komplexné bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Tieto proteíny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre rast, regeneráciu svalov, tvorbu hormónov a enzýmov. Ideálne pre aktívnych ľudí, športovcov a rekonvalescentov.

Železo v najlepšej forme

Hovädzie mäso je jedným z najlepších zdrojov hemového železa, ktoré sa vstrebáva oveľa lepšie než železo z rastlinných zdrojov. Podporuje tvorbu červených krviniek, prenáša kyslík do buniek a pomáha pri prevencii únavy a anémie.

Vitamín B12 pre nervy a mozog

Vitamín B12 je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému, tvorbu DNA a zdravé krvinky. Nachádza sa takmer výhradne v živočíšnych produktoch, a hovädzie mäso je jeho vynikajúcim zdrojom. Nedostatok B12 môže viesť k únave, depresii a neurologickým problémom.

Zinok, selén a ďalšie minerály

Hovädzie obsahuje aj zinok (imunita), selén (antioxidant), fosfor (zdravé kosti) a horčík (svalová funkcia). Je to skutočná minerálna bomba!

Kapusta – zelený poklad

Kapusta je na našich stoloch doma už stáročia a nie je to náhoda. Okrem toho, že symbolizuje zelené bankovky a bohatstvo, je aj skutočným zdravotným zázrakom. Obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, chráni pred nachladnutím a podporuje tvorbu kolagénu pre zdravú pokožku. Najzdravšia forma kapusty je kyslá kapusta. Počas fermentácie vznikajú probiotické baktérie, ktoré podporujú črevnú mikroflóru, posilňujú imunitu a zlepšujú vstrebávanie živín. Je to prírodný probiotický doplnok!

Zemiaky – slovenská klasika

Zemiaky sú vynikajúcim zdrojom draslíka, ktorý reguluje krvný tlak, podporuje zdravie srdca a ciev a pomáha pri odvodnení tela. Jeden stredne veľký zemiak obsahuje viac draslíka než banán! Okrem toho obsahujú zemiaky aj vitamín B6, ktorý podporuje správnu funkciu nervového systému. Je v nich aj vlákniny, najviac v zemiakoch varených v šupke, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti.

Šaláty – čerstvá detoxikácia

Po tučných a sladkých vianočných jedlách vaše telo volá po čerstvej zelenine! Tá je plná vlákniny, vody a antioxidantov, ktoré pomáhajú telu odstraňovať toxíny, podporujú funkciu pečene a obličiek a čistia tráviaci systém.

ryba so zemiakmi

zdroj: canva.com /ryba so zemiakmi/

Dezerty pre šťastie

A teraz to najsladšie – dezerty! Nový rok si predsa zaslúži sladkú bodku. Ale nezúfajte, aj dezerty môžu byť zdravšie, ak si vyberieme správne ingrediencie. 

Med je považovaný za tekuté zlato – a nie len symbolicky! Je to prírodné sladidlo plné enzýmov, antioxidantov a antibakteriálnych látok.

Mak má v našej kultúre špeciálne postavenie. Jeho drobné zrnká symbolizujú množstvo, bohatstvo a prosperitu. A čo je najlepšie? Je aj veľmi zdravý! Nájdete v ňom horčík, vápnik, vlákninu a antioxidanty.

Sladiť dezerty môžete aj sušeným ovocím či banánmi. Zabudnite na rafinovaný cukor! Sušené ovocie je prírodné sladidlo plné vlákniny, vitamínov a minerálov.

Čo teda uvariť na Nový rok?

Či sa rozhodnete dodržať tradície a pripravíte šošovicovú polievku, pečenú bravčovinu s kapustou alebo hovädziu sviečkovú – neublíži vám to, ani z toho nepriberiete. Tradície majú svoje čaro, spájajú nás s predkami a vytvárajú pocit domova a stability.

Ale ak vám tradičné jedlá nesedia a máte chuť na niečo úplne iné, nebojte sa vybočiť! Možno máte radi vegetariánske jedlá? Skvelé! Dajte si šošovicové kari alebo pečenú zeleninu. Možno vás láka kuchyňa iných kultúr? Prečo nie! Taliansko, Japonsko, India – každá krajina má svoje novoročné špeciality.

Pri rodinných oslavách nie je ani tak dôležité, čo máte na tanieri, ale či jete s vďačnosťou a v kruhu ľudí, ktorých máte radi. To je tá pravá esencia sviatkov.

Najčastejšie otázky 

1. Čo jesť na Nový rok, aby som mal šťastie a peniaze?

Tradične sa na Nový rok jedáva šošovica (symbolizuje mince a hojnosť), bravčové mäso (prasa sa hrabavo rýpe dopredu, čo znamená pokrok), kapusta (zelené bankovky) a strukoviny (hrach, fazuľa). Vyhýbame sa rybám (šťastie by odplávalo) a hydine (šťastie by odletelo). Dôležité je jesť s láskou, vďačnosťou a v kruhu blízkych – to je ten najväčší zdroj šťastia!

2. Ako pripraviť zdravé novoročné menu bez výčitiek?

Zdravé novoročné menu je o správnej príprave a výbere ingrediencií:

  • Pečte namiesto vyprážania
  • Vyberajte chudšie kusy mäsa 
  • Pridajte veľa zeleniny (kapusta, mrkva, šaláty)
  • Používajte bylinky namiesto veľkého množstva soli
  • Dezerty robte z prírodných ingrediencií (med, oriešky, sušené ovocie)
  • Pite dostatok vody a pohybujte sa po jedle

Jeden deň nerozhodne o vašom zdraví. Užite si sviatok a na druhý deň sa vráťte k zdravým návykom!

3. Čo pomáha pri trávení po veľkom novoročnom obede?

Po hodovaní vám pomôžu:

  • Bylinné čaje mäta, rasca, ľubovník, rumanček
  • Probiotiká – jogurt, kefír, kysnutá kapusta alebo doplnky výživy
  • Tráviace enzýmy – doplnky stravy pred jedlom
  • Pohyb – prechádzka 20-30 minút po jedle
  • Hydratácia – dostatok vody (teplá voda s citrónom je ideálna)
  • Odpočinok – spánok pomáha telu regenerovať

Zdroje informácií:
1. Výživa a zdravie – Slovenská spoločnosť pre výživu
2. Tradície a zvyky na Slovensku – Ľudová kultúra
3. Bylinkárka – Bylinky a ich účinky

Publikované: 28. decembra 2025 • Aktualizované: 28. decembra 2025

Autorka Mgr. Anna Maťová

Článok pre vás pripravila

Mgr. Anna Maťová

Mama a milovníčka prírody. Od aromaterapie cez záhradkárčenie až po prírodné doplnky výživy. Verím v preventívnu starostlivosť a silu rastlín. A verím, že zdravie máme vo vlastných rukách – ovplyvňujeme ho tým, ako žijeme a aké vzťahy si budujeme. Príroda je pre mňa prevencia a prvá pomoc, no s pokorou pristupujem aj k vedeckým poznatkom a modernej medicíne.