Histamínová intolerancia: potraviny, príznaky, liečba

Histamínová intolerancia patrí medzi poruchy, o ktorých sa donedávna veľa nehovorilo. Dnes ju odborníci čoraz častejšie spájajú s rôznorodými ťažkosťami, ktoré ľudia dlho pripisovali iným diagnózam. Typické sú tráviace problémy, bolesti hlavy, únava, kožné vyrážky či upchatý nos. Mnohí pacienti roky podstupujú vyšetrenia, no ich výsledky ostávajú v norme. Až následne sa ukáže, že problémy súvisia s neznášanlivosťou histamínu – látky, ktorú si telo prirodzene vytvára, no zároveň ju prijíma aj zo stravy.

Histamín zohráva dôležitú úlohu v imunite, regulácii trávenia a nervovom prenose. U zdravého človeka sa nadbytok histamínu v tele rýchlo odbúrava. Pri histamínovej intolerancii však tento proces nefunguje správne. Dôvodom je najčastejšie znížená aktivita enzýmu diaminooxidáza (DAO), ktorý odbúrava histamín prijatý z potravín. Keď sa enzýmu tvorí málo alebo nepracuje dostatočne efektívne, histamín sa v tele hromadí a spôsobuje zdravotné ťažkosti.

Nejde o klasickú potravinovú alergiu, hoci príznaky sa často podobajú. Histamínová intolerancia predstavuje skôr nerovnováhu medzi množstvom histamínu a schopnosťou organizmu spracovať ho. Spúšťače bývajú rôzne – od jedál s vysokým obsahom histamínu cez stres až po niektoré lieky. 

Diagnostika nebýva jednoduchá a vyžaduje dôsledné sledovanie príznakov aj stravovacích návykov. Práve preto si táto téma zaslúži väčšiu pozornosť. V ďalších častiach článku sa pozrieme na najčastejšie prejavy, možnosti liečby aj to, ako si s histamínovou intoleranciou poradiť v bežnom živote.

Histamínová intolerancia - príznaky

Histamínová intolerancia (HIT) sa u jednotlivcov prejavuje rôzne. 

Príznaky sa často objavujú naraz a môžu pokrývať viacero telesných systémov. Keďže sa podobajú prejavom potravinovej alergie, vzniká pri diagnostike neistota. Rozdiel medzi alergiou a HIT však spočíva najmä v mechanizme vzniku. Na potvrdenie histamínovej intolerancie nestačí iba sledovať príznaky. Lekári používajú krvné testy, ktoré určujú hladinu a aktivitu enzýmu diaminooxidáza (DAO). Tento enzým zabezpečuje odbúravanie histamínu prijatého zo stravy. Pri jeho zníženej funkcii sa histamín v tele hromadí a spúšťa rôzne reakcie.

Medzi typické prejavy HIT patrí najmä nervozita, chronická únava a problémy so spánkom. Niektorí pacienti udávajú opakované bolesti hlavy, prípadne migrény. Objavujú sa aj dýchacie ťažkosti – najmä upchatý nos, pocit tlaku v dutinách alebo piskoty pri dýchaní. Tráviaci trakt reaguje najčastejšie nevoľnosťou, vracaním, hnačkou, nadúvaním alebo kŕčmi. 

Koža môže začať svrbieť, sčervenieť alebo sa na nej objavia vyrážky. U niektorých ľudí kolíše krvný tlak či srdcová frekvencia. Sliznice opúchajú a dýchanie sa sťažuje. U žien sa navyše pridružujú poruchy menštruačného cyklu, prípadne bolestivá menštruácia.

Hoci sa tieto príznaky neviažu výlučne na HIT, ich opakovaný výskyt po konzumácii určitých potravín môže naznačovať problém s odbúravaním histamínu. V takýchto prípadoch má zmysel vyhľadať odborníka a začať pátrať po príčine ťažkostí.

 

##PRODUCT-WIDGETS-39142##

 

Prečo vzniká histamínová intolerancia?

Histamín, podobne ako iné biologicky aktívne látky, podlieha v tele rozkladu. Tento proces zabezpečuje enzým diaminooxidáza (DAO), ktorý reguluje jeho koncentráciu v organizme. Keď však enzým nefunguje správne alebo sa ho tvorí nedostatok, histamín sa začne hromadiť a spôsobuje rôzne prejavy neznášanlivosti. Úroveň DAO je individuálna a súvisí s genetickou výbavou každého človeka. Aktivitu tohto enzýmu ovplyvňuje viacero vonkajších a vnútorných faktorov.

Medzi hlavné patrí vek – histamínová intolerancia sa najčastejšie objavuje medzi 35. a 45. rokom života. U detí sa vyskytuje len výnimočne. Ďalšie faktory predstavujú zloženie stravy, konzumácia alkoholu, niektoré druhy liekov a dlhodobý stres. Na aktivitu DAO negatívne pôsobia aj niektoré chronické ochorenia, predovšetkým zápalové stavy v tráviacom trakte. Medzi najčastejšie patria ulcerózna kolitída a Crohnova choroba, ktoré narúšajú funkciu črevnej sliznice a tým aj produkciu enzýmu.

Ak sa zníži schopnosť organizmu odbúravať histamín, dochádza k jeho nadmernému hromadeniu. Telo na túto nerovnováhu reaguje rôznymi ťažkosťami, ktoré sa zvyknú zhoršovať po konzumácii potravín s vysokým obsahom histamínu. Včasné rozpoznanie tejto poruchy a odstránenie spúšťačov má preto zásadný význam pre zmiernenie príznakov a zlepšenie kvality života.

Ako bojovať s histamínovou intoleranciou?

Úľava od príznakov histamínovej intolerancie si vyžaduje dôslednú úpravu stravy. Základom je obmedziť príjem potravín, ktoré obsahujú vyššie množstvá histamínu, a zároveň podporiť činnosť enzýmu diaminooxidáza (DAO). Najlepšie výsledky dosiahne ten, kto sa pri zostavovaní jedálnička poradí s odborníkom na výživu, ktorý zohľadní individuálne potreby a stav pacienta.

Strava by mala pozostávať predovšetkým z potravín s nízkym obsahom histamínu. 

Medzi vhodné voľby patrí čerstvé mäso, vajíčka, ryža a iné bezlepkové obilniny. Z rastlinných zdrojov možno zaradiť čerstvú zeleninu – s výnimkou paradajok, špenátu, avokáda a baklažánu – a necitrusové druhy ovocia, pričom sa odporúča vynechať napríklad jahody, ananás, kivi, papáju, banány, broskyne, slivky, marhule, čerešne, višne, ríbezle, čučoriedky a ringlóty. 

Ako zdroj tuku sa osvedčil olivový olej, medzi vhodné rastlinné nápoje patrí kokosové a mandľové mlieko.

Čo vyradiť z jedálnička?

Na druhej strane treba z jedálnička vylúčiť potraviny, ktoré obsahujú veľa histamínu alebo podporujú jeho uvoľňovanie. 

Problém môžu spôsobiť najmä údeniny, fermentované výrobky, zrejúce syry, konzervované potraviny, niektoré druhy orechov, strukoviny, jogurty, čokoláda, kakao a viaceré koreniny. Alkohol a energetické nápoje nielenže obsahujú histamín, ale zároveň blokujú činnosť DAO, čím zhoršujú priebeh intolerancie.

Podobný účinok majú aj niektoré čaje – predovšetkým čierny, zelený a maté. Úprava jedálnička má pri HIT zásadný význam a správne nastavená diéta dokáže výrazne zlepšiť zdravotný stav.

 

##PRODUCT-WIDGETS-37153##

 

Pomôžu aj doplnky výživy

Histamínová intolerancia niekedy vzniká aj ako dôsledok narušenia črevnej sliznice a nevyváženej črevnej mikroflóry. V takých prípadoch sa odporúča zamerať na regeneráciu čriev a obnovu mikrobiálneho prostredia pomocou probiotík

Nie každý probiotický kmeň však pri HIT prospieva. Niektoré baktérie totiž zvyšujú tvorbu histamínu, čím môžu zhoršiť prejavy ochorenia.

Medzi nevhodné patria napríklad Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus a Bacillus coagulans – ide o mikroorganizmy, ktoré pri svojom metabolizme histamín produkujú. Naopak, priaznivý účinok možno očakávať od baktérií, ktoré hladinu histamínu v čreve pomáhajú znižovať. 

Patria sem najmä kmene Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve, ako aj Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus plantarum. 

Skvelým pomocníkom sú však aj klasické doplnky výživy, ako je napríklad Histamin blocker s moringou, kurkumou a kvercetínom.

Tento doplnok je praktickou pomocou pre ľudí s histamínovou intoleranciou, alergiami či astmou. Vďaka svojmu zloženiu kapsuly uľahčujú každodenné fungovanie pri diétnych obmedzeniach a zároveň prispievajú k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu. Ocenia ich aj tí, ktorí reagujú na určité potraviny alebo trpia sezónnou či celoročnou alergiou. 

Ich sila spočíva v kombinácii prírodných extraktov s vysokou koncentráciou účinných látok. Na rozdiel od bežných sušených bylín sa tieto výťažky lepšie vstrebávajú a prinášajú rýchlejší účinok. Vďaka protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam pôsobia komplexne a cielene.

Histamin Blocker pomáha pri alergiách, histamínovej intolerancii a sezónnej nádche, kde účinkuje ako prirodzené antihistaminikum. Podporuje zdravie dýchacích ciest, udržiava rovnováhu slizníc a posilňuje imunitu. Uplatnenie nájde aj pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, oslabená funkcia žalúdka či poruchy čriev.

Úľavu prináša aj pri opakovaných zápaloch nosa, uší, hrdla, kože, močových či pohlavných ciest. Podporuje regeneráciu po zákrokoch a úrazoch, skracuje dobu hojenia a uľahčuje rekonvalescenciu. Svoje miesto má aj ako podpora pri antibiotickej liečbe. Vďaka prepracovanému zloženiu vytvára tento prípravok silný, no prirodzený nástroj na zvládanie širokého spektra zdravotných problémov.

Článok bol pripravený naším tímom.
Autorka: Karina Daráková

Copyediting a korektúra: Karina Uhrinová