Otrava jedlom: príznaky a ako dlho trvá

Nepríjemná choroba, ktorú spôsobujú kontaminované potraviny. Otravu jedlom vyvolávajú infekčné organizmy a ich toxíny. Baktérie, parazity alebo vírusy môžu kontaminovať potraviny a spôsobiť nepríjemnosti. Aj keď by nám jedlo malo spôsobovať pôžitok, občas je zdrojom zdravotných problémov.

Existujú podobné ochorenia, napríklad črevná alebo žalúdočná chrípka. Otrava jedlom má však svoje špecifiká. V tomto článku sa pozrieme, ako toto ochorenie vzniká, aké sú jeho príznaky a priebeh a taktiež si povieme, ako organizmu pomôcť a podporiť ho pri zotavení.

Ako vzniká otrava jedlom?

Otrava jedlom nastáva po konzumácii kontaminovaných potravín alebo nápojov. Zdrojom sú spomínané baktérie, vírusy, prípadne aj parazity a ich toxíny. Nájdeme ich vo väčšine potravín, no pri dostatočnej úprave počas prípravy jedla ich dokážeme bezpečne zlikvidovať. Riziko teda predstavuje najmä surová strava.

K najčastejším baktériám spôsobujúcim tento typ ťažkostí patrí salmonella alebo E coli, norovírusy či rôzne parazity a toxíny, napr. plesňové mykotoxíny. Príznaky otravy sa po konzumácii takejto potravy prejavia do niekoľkých hodín. Medzi najrizikovejšie potraviny patria napríklad:

  • surové vajíčka
  • mäso, ktoré nie je dostatočne tepelne upravené
  • niektoré mliečne výrobky
  • neumyté ovocie alebo zelenina
  • niekedy môže byť zdrojom nákazy aj voda.

 

##PRODUCT-WIDGETS-39138##

 

Príznaky a prejavy otravy jedlom

Ak skonzumujete jedlo, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené alebo bolo počas skladovania či prípravy kontaminované, príznaky sa prejavia v priebehu niekoľkých hodín. Medzi najčastejšie príznaky otravy jedlom patrí:

  • nevoľnosť a zvracanie
  • kŕče a bolesť brucha
  • hnačka
  • slabosť a bolesť hlavy
  • nechutenstvo
  • horúčka nad 38 stupňov.

Príznaky sa môžu líšiť podľa zdroja nákazy, no určite sa prejavia do niekoľkých hodín. Niekedy sa môžu pridať aj neurologické problémy, ako je napr. zmätenosť či závraty.

Kedy vyhľadať lekára?

Ak vyššie spomínané príznaky ako sú vracanie alebo hnačka trvajú viac ako tri dni, mali by ste sa poradiť so svojim lekárom. Takisto ak neustúpia kŕče, bolesti alebo závraty. Návšteva lekára pri otrave jedlom je nutná aj v prípade, že pretrváva horúčka a objaví sa krv v stolici. Zvýšenú pozornosť je v tomto prípade nutné venovať najmä tehotným ženám, dojčatám a starším ľuďom.

Ako dlho trvá otrava jedlom?

Tieto zdravotné nepríjemnosti zväčša trvajú len niekoľko dní. Ich dĺžka a priebeh však závisia aj od zdroja nákazy, keďže príčin otravy môže byť viacero. Dôležitým faktorom je aj stav imunitného systému, od ktorého závisí, ako sa telo dokáže s otravou jedla popasovať. Tie najľahšie prípady trvajú 2 až 3 dni, infekcie spôsobené baktériami by mali pominúť v priebehu 3 až 5 dní. Komplikovanejšie prípady, resp. organizmus s oslabenou imunitou sa môže s otravou jedla pasovať aj vyše týždňa.

Prvá pomoc a liečba

Najdôležitejšia je hydratácia. Dostatočný príjem tekutín je dôležitý, najmä ak sa u pacientov vyskytne akútna hnačka. Najlepšie je tekutiny dopĺňať v podobe čistej vody, bylinkových čajov alebo rehydratačných roztokov z lekárne. Vyhýbať by ste sa mali alkoholu, sladeným nápojom a kofeínu. Veľkým pomocníkom je aktívne uhlie. Pomáha detoxikovať tráviacu sústavu, predstavuje rýchlu pomoc pri otrave jedlom a podporuje trávenie.

Podporte svoje trávenie probiotikami. Pomáhajú tráviacemu traktu dostať sa do normálu. Probiotiká z moringy pomáhajú pri zápalových ochoreniach čriev. Moringa obsahuje vysoké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, podporuje trávenie a zároveň chráni organizmus pred chronickými chorobami.

Unikátny produkt Masticha probiotcs and prebiotics kombinuje probiotiká a prebiotiká, ktoré pomáhajú pri problémoch s tráviacou sústavou. Prispievajú k udržiavaniu zdravého črevného mikrobiómu a zároveň je táto kombinácia kľúčom k správnemu fungovaniu imunitného systému.

Ak otravu jedlom spôsobili špecifické baktérie či vírusy, lekári vám môžu predpísať aj antibiotiká. Komplikované prípady a vysoký stupeň dehytratácie si môže vyžadovať aj krátkodobú hospitalizáciu.

 

##PRODUCT-WIDGETS-39139##

 

Doprajte si dostatočný oddych. Vyhnite sa akejkoľvek namáhavej činnosti a fyzickej aktivite. Aby sa váš organizmus mohol opäť dostať do formy, potrebuje čas a dostatok oddychu.

Dôležité je aj stravovanie. Vyhnúť by ste sa mali vyprážaným a pikantným jedlám, jedlám s vysokým obsahom cukru, mliečnym výrobkom, alkoholu i kofeínu. Čo by ste teda mali jesť a piť? Predovšetkým nízkotučné jedlá ako sucháre, krekry, toasty, z ovocia banány. Dopriať si môžete aj ryžu či zemiaky, varenú zeleninu a dobrý vývar.

Podporiť svoj organizmus môžete aj konzumáciou vhodných doplnkov výživy. Pomocou čagy sibírskej podporíte svoj tráviaci aj imunitný systém. Obsahuje veľa antioxidantov, pôsobí protizápalovo a podporuje činnosť pečene. Kráľom detoxikačných bylín je pestrec mariánsky. Podporuje zdravé trávenie, regeneráciu pečeňových buniek a pomáha zvyšovať chuť k jedlu. Alternatívou môže byť aj bylinná zmes na regeneráciu pečene, podporu trávenia a detoxikáciu.

Najlepšia je prevencia

Aj keď predísť otrave jedlom sa nedá vo všetkých prípadoch, je vhodné dodržiavať niekoľko preventívnych opatrení. Pred manipuláciou s potravinami je dôležité si umyť rukydezinfikovať kuchynské povrchy a nástroje. Na miestach, kde ste pracovali so surovým mäsom, nepripravujte žiadne ďalšie potraviny. Pozor by ste si mali dávať aj na správne skladovanie potravín, predovšetkým na mäso, vajíčka a mliečne produkty. Tie by ste takisto mali upravovať pri dostatočne vysokej teplote a všímajte si aj dátumy spotreby.

Dodržiavanie jednoduchých pravidiel a správnych hygienických návykov v kuchyni vám pomôže predísť otrave jedlom aspoň v domácom prostredí. Aj keď táto nepríjemnosť netrvá dlho, predstavuje pre organizmus pomerne veľkú záťaž. Preto by ste spočiatku mali dodržiavať prísnejšiu diétu a pitný režim. Keď organizmus začne lepšie reagovať, pridajte mliečne výrobky, probiotiká a doplnky stravy, ktoré opäť naštartujú váš imunitný systém.

Pár slov na záver

Každý organizmus je jedinečný a na rôzne patogény reaguje inými prejavmi. Otrava jedlom preverí váš tráviaci aj imunitný systém, aj keď netrvá dlho, je potrebné si dopriať dostatok času na regeneráciu. Či už budete otravu jedlom znášať s miernymi alebo ťažšími príznakmi, nezabúdajte, že je lepšie jej predchádzať. Podporte svoj imunitný systém alebo jeho detoxikáciu po prekonaní ochorenia aj pomocou prírodných výživových doplnkov. Starajte sa o svoj organizmus a pomôžte mu uzdraviť sa.

Článok bol pripravený naším tímom.
Autorka: Zuzana Kaľavská

Copyediting a korektúra: Karina Uhrinová