Čakanka
Čakanka obyčajná (Cichorium intybus) je trváca bylina s typickými bledomodrými kvetmi, ktorá rastie na lúkach, pri cestách aj na poliach po celej Európe. Už v minulosti bola cenená pre svoje liečivé účinky, ale aj ako poľnohospodárska plodina. Najznámejším produktom z jej koreňa je čakanková káva, ktorá sa používa ako bezkofeínová alternatíva klasickej kávy.
Čakanka má však omnoho širšie využitie. Koreň obsahuje vysoké množstvo vlákniny inulín, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru a trávenie. Listy mladých rastlín sa používajú ako zelenina – napríklad do šalátov – a horkasté látky v rastline podporujú činnosť pečene a tvorbu žlče.
Účinky čakanky
-
podporuje trávenie a správnu činnosť čriev,
-
prispieva k udržiavaniu normálnej hladiny cukru v krvi,
-
stimuluje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav,
-
môže mať mierne detoxikačné účinky na pečeň.
Zaujímavosť
Čakanku poznali už starí Egypťania, ktorí ju považovali za rastlinu prinášajúcu zdravie a silu. Dnes je obľúbená nielen vo forme nápojov či výživových doplnkov, ale aj ako dekoratívna bylina – jej modré kvety dodávajú lúkam nezameniteľný vzhľad.
##PRODUCT-WIDGETS-39561##