Glykozidy
Glykozidy sú prírodné rastlinné zlúčeniny, ktoré vznikajú spojením cukornej časti (glykonu) a necukornej časti (aglykonu). V prírode zohrávajú ochrannú úlohu a v ľudskej výžive a medicíne sa využívajú pre svoje rozmanité biologické účinky. Glykozidy patria medzi významné fytochemikálie.
Účinky glykozidov
- podpora srdcovo-cievneho systému (napr. srdcové glykozidy),
- protizápalové a antimikrobiálne účinky,
- pozitívny vplyv na trávenie a detoxikáciu,
- antioxidačná ochrana buniek,
- využitie v tradičnej medicíne pri respiračných a močových ťažkostiach.
Prírodné zdroje glykozidov
Glykozidy sa nachádzajú v mnohých rastlinách – napríklad v lopúchu, nechtíku lekárskom či v artičioku. Osobitnú skupinu tvoria saponíny, ktoré patria medzi glykozidy s penivými vlastnosťami.
Ako užívať glykozidy
V doplnkoch výživy sa glykozidy využívajú vo forme štandardizovaných extraktov. Medzi populárne patria produkty ako Cholesfit na reguláciu cholesterolu alebo sulforafán, ktorý podporuje detoxikáciu organizmu.
Zaujímavosť
Niektoré glykozidy majú veľmi špecifické účinky – napríklad digoxín z náprstníka sa využíva vo farmácii na liečbu srdcového zlyhania. Podľa ScienceDirect sú glykozidy dôležitým predmetom výskumu pre svoju rozmanitú biologickú aktivitu.
Viac o účinkoch rastlinných látok nájdete aj v našom článku o tradičnej medicíne.
##PRODUCT-WIDGETS-39677##