Ivan čaj

Ivan čaj, známy aj ako fermentovaný čaj z vňate kipreja úzkolistého (Epilobium angustifolium, po slovensky vŕbovka úzkolistá), je tradičný ruský bylinný nápoj. V minulosti patril medzi najobľúbenejšie čaje v Rusku a Európe, kde bol známy ako „Koporský čaj“ podľa dediny Koporje, odkiaľ sa rozšíril.

Na rozdiel od klasického čierneho alebo zeleného čaju neobsahuje kofeín. Fermentácia dodáva nápoju tmavšiu farbu, jemne sladkastú chuť a charakteristickú arómu.

Účinky a prínosy Ivan čaju

Zaujímavosť z histórie

Pred rozmachom dovozu indického a čínskeho čaju bol Ivan čaj jedným z hlavných exportných artiklov Ruska. Pilo sa ho denne a často sa kombinoval s medom alebo bylinkami. V posledných rokoch zažíva renesanciu ako zdravá, prírodná a kofeínom nezaťažujúca alternatíva bežného čaju.