Čakanka obyčajná je bylina, ktorú dnes nájdeme na lúkach, poliach či popri cestách. Nenápadný modrý kvet má pozitívne účinky na ľudský organizmus. Najvyšším obsahom prospešných látok sa vyznačuje koreň tejto rastliny. A práve z praženého koreň sa pripravuje čakanková káva, ktorú často považujú aj za alternatívu k tej klasickej.
Koreň čakanky obyčajnej sa už po stáročia využíva aj v ľudovom liečiteľstve. Táto bylina je známa svojimi blahodarnými účinkami, predovšetkým na tráviaci trakt. Pražením koreňa sa zvýrazňuje špecifická chuť koreňa čakanky, ktorá je mierne horká a predstavuje alternatívu k dostupným kofeínovým nápojom.
Čo ste o čakanke možno nevedeli
Čakanka obsahuje inulín a je teda veľmi bohatá na vlákninu, podporuje zdravé trávenie a je vhodná aj pre diabetikov. Okrem toho je bohatým zdrojom vitamínov skupiny A, B, C či K a takisto minerálnych látok ako železo, fosfor a vápnik. Vyznačuje sa aj vysokým obsahom antioxidantov, flavonoidov, silíc a olejov.
Nájdete ju v podobe nápojov ako čaj alebo káva no čakanka je vhodná aj na vonkajšie použitie. Vo forme obkladov sa zvyčajne používa pri liečbe zápalov, ekzémov či vredov. Šťava z koreňa podporuje rast vlasov a zápar je účinným pomocníkom pri zápalových ochoreniach očí. S čakankou sa s stretnete aj v prostredí gastronómie, keďže sa využíva na prípravu omáčok.
Čakanková káva a jej účinky na zdravie
Čakanková káva sa označuje aj ako raňajková káva a má mnoho blahodarných účinkoch na ľudský organizmus.
1. Podporuje trávenie
Koreň čakanky je bohatým zdrojom inulínu, teda rozpustnej vlákniny. V tráviacom trakte pôsobí ako prebiotikum a podporuje rast zdravých baktérií v črevách. Zdravá črevná mikroflóra je veľmi dôležitá pre celkovú pohodu a zdravie organizmu. Čakanková káva môže byť nápomocná pri zlepšení trávenia, prispieva k zdravej peristaltike a pomáha predchádzať zápcham a taktiež zmierňuje aj nadúvanie. Tento nápoj predstavuje účinného pomocníka ak chcete udržať svoj tráviaci trakt zdraví.
2. Znižuje hladinu cukru v krvi
Inulín obsiahnutý v čakanke pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Čakanková káva je preto vhodná aj pre diabetikov, keďže pozitívne ovplyvňuje metabolizmus cukrov. Látka inulín pôsobí ako spomaľovač vstrebávania sacharidov a vďaka tomu hladinu cukru v krvi nestúpa po konzumácii jedla tak rýchlo. Čakanková káva je teda tou správnou voľbou ak hľadáte nápoj, ktorý podporí vaše zdravie, pretože prináša stabilnejší pocit energie čím znižuje únavu.
3. Čakanková káva pomáha detoxikovať
Detoxikačné účinky čakanky poznali už naši predkovia. Jej koreň pozitívne vplýva najmä na činnosť žlčníka a pečene. Nakoľko je pečeň zodpovedná za celkovú detoxikáciu organizmu je potrené ju udržiavať v dobrej kondícii a občas jej činnosť podporiť. Čanková káva je prospešným pomocníkom pri očiste organizmu, pretože pomáha odstraňovať toxíny z tela, urýchľuje metabolizmus tukov a prispieva k lepšej funkcii žlčníka. Zaraďte čakankovú kávu do svojho jedálnička a podporte zdravie aj očistu svojho tela.
##PRODUCT-WIDGETS-39358##
4. Posilňuje imunitu
Vyššie sme spomínali priaznivé účinky čakanky na tráviaci trakt, ktorý má veľký vplyv na imunitný systém. Táto bylinka podporuje rast priaznivých baktérii a tie bránia rastu škodlivých mikroorganizmov. Čakanka má zároveň aj protizápalové účinky. Tlmí prejavy zápalov, pomáha liečiť chronické zápaly a zároveň pomáha zmierniť alergické prejavy organizmu.
5. Chráni pred stresom a pomáha pri chudnutí
Čakanka je bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov. Práve výťažky z praženého koreňa čakanky pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi. Pôsobia pozitívne na celkový stav organizmu nakoľko je dnes oxidačný stres spájaný s mnohými chronickými chorobami. Konzumácia čakankovej kávy sa tak môže stať preventívnym opatrením pred predčasným starnutím vášho organizmu. Zároveň je čakanka výborným pomocníkom pri chudnutí. Vláknina inulín, ktorú obsahuje, podporuje pocit sýtosti a zdravé trávenie. Reguluje tak aj chuť do jedla a môže prispieť k strate telesnej hmotnosti.
Ďalším veľkým plusom čakankovej kávy je to, že neobsahuje kofeín. Je preto výbornou alternatívou pre tých, ktorí sa mu chcú vyhnúť. Zároveň si ju môžu dopriať všetci, aj tehotné ženy. Taktiež si ju môžete dopriať kedykoľvek počas dňa, aj vo večerných hodinách. Jej chuť je výborná a preto je výbornou alternatívou pre všetkých milovníkov tohto nápoja.
Ako je to s konzumáciou kávy a tlakom?
Klasická káva obsahuje kofeín. Jeho množstvo sa líši podľa druhu kávy a typu zŕn, no pri dlhodobej konzumácii sa môže objaviť krátkodobo zvýšený krvný tlak. Zároveň môže kofeín u niektorých ľudí vyvolať nepríjemné pocity ako je búšenie srdca, nevoľnosť nespavosť alebo celkový nepokoj.
Alternatíva, ktorú predstavuje čakanková káva, neobsahuje kofeín a má viacero pozitívnych účinkov. Je vynikajúcou náhradou klasickej kávy, ktorá nezvyšuje ani neznižuje krvný tlak. Táto káva ponúka spojenie výbornej chuti a pôžitku s množstvom zdravotných účinkov. Čakanková káva od spoločnosti Herbatica je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a pozitívne pôsobí na tráviaci trakt. Podporuje činnosť pečene, žlčníka, pankreasu a je vhodná aj pre diabetikov. Vyskúšajte čakankovú kávu a je pozitívne účinky na váš organizmus.
Chutnú a zdravú alternatívu ku klasickej káve predstavuje aj Sibírska čaga s prémiovou instantnou kávou arabica, ktorá však obsahuje kofeín. Vychutnajte si prvotriednu kávu a podporte zdravie svojho organizmu. Tento nápoj obsahuje výťažky z huby nazývanej čaga, ktorá je bohatým zdrojom antioxidantov a posilňuje imunitný systém. Čaga je aj bohatým zdrojom vitamínu B5 a minerálnych látok ako zinok, železo, draslík a vápnik. Vďaka obsiahnutému inulínu z čakanky je zároveň skvelým prebiotikom a podporuje udržanie zdravej črevnej flóry. Tento instantný nápoj je pre všetkých, ktorí hľadajú unikátne spojenie chuti, prílivu energie a zároveň chcú podporiť svoje zdravie.
Prečo teda vyskúšať čakankovú kávu?
Čakanková káva predstavuje unikátne spojenie jedinečnej chuti zdravotných benefitov. Okrem toho, že vás zahreje a povzbudí, podporí aj zdravie vášho organizmu. Čakanková káva podporuje trávenie, detoxikáciu, imunitu a zároveň znižuje hladinu cukru v krvi. Neovplyvňuje krvný tlak a nepôsobí dráždivo na tráviaci systém. Šálku kávy si môžete vychutnať aj bez kofeínu a podporíte svoje zdravie.
Článok bol pripravený naším tímom.
Autorka: Zuzana Kaľavská
Copyediting a korektúra: Karina Uhrinová