Tekvicový olej sa získava lisovaním tekvicových jadier a vyznačuje sa predovšetkým svojou nezameniteľnou farbou, arómou a príjemnou chuťou. Z tohto dôvodu by nemal chýbať v žiadnej modernej kuchyni a ak ste to doteraz neurobili, určite ho zaraďte do svojho jedálnička.
Okrem toho má tekvicový olej mimoriadne prospešný vplyv na zdravie, ktorý sa prejavuje najmä v posilňujúcich účinkoch na pečeňové bunky, zamedzuje vzniku cirhózy, úpravuje metabolizmu tukov a znižuje cholesterol v krvi. Známy je aj jeho protizápalový účinok, kladný vplyv na regeneráciu tkanív a spomaľovanie rozvoja artériosklerózy. Pozitívne ovplyvňuje činnosť prostaty a zamedzuje vzniku adenómov (nezhubných nádorov).
Svoje liečivé uplatnenie tekvicový olej nájde aj pri liečbe vredových ochorení žalúdka a dvanástnika, zápaloch tenkého a hrubého čreva, hepatitídach, nepriechodnosti žlčovodov, nezhubnom bujnení prostaty a erózii krčku maternice.
Olej môžete aplikovať aj pri rôznych kožných ochoreniach, dermatitídach, herpese, psoriáze, ekzéme a vonkajších popáleninách kože.
Článok si pre vás pripravil,
Juraj