Slovník pojmov, Strana 12
A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T Ú V Z Ž
Výpis slovníkových pojmov
Vitamín B
Vitamín B je spoločné označenie pre skupinu ôsmich vo vode rozpustných vitamínov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12), ktoré pôsobia ako koenzýmy v metabolizme cukrov, tukov a bielkovín. Sú kľúčové pre tvorbu energie, činnosť nervového systému,…
Vitamín C
Vitamín C (kyselina L-askorbová) je vo vode rozpustný vitamín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu, správnej funkcii imunity, vstrebávaní nehemového železa a v antioxidačnej ochrane buniek. Ľudský organizmus si ho nedokáže vytvoriť, preto…
Vitamín D
Vitamín D (cholekalciferol D3, ergokalciferol D2) je tukovo rozpustný vitamín dôležitý pre vstrebávanie vápnika a fosforu, zdravie kostí a svalov a správnu funkciu imunity. Časť si telo tvorí v koži po vystavení UVB žiareniu, zvyšok prijímame…
Vitamíny a minerály
Vláknina
Vláknina je nestráviteľná zložka rastlinných potravín, ktorá prechádza tráviacim traktom a slúži ako „potrava“ pre prospešné črevné baktérie. Pravidelný príjem vlákniny podporuje zdravé trávenie, pravidelné vyprázdňovanie, rovnováhu črevného…
Voľné radikály
Voľné radikály sú vysoko reaktívne molekuly, ktoré vznikajú prirodzene v organizme pri dýchaní, metabolizme či imunitných reakciách. Ich úlohou je napríklad boj proti patogénom, no ak ich je priveľa, môžu poškodzovať bunky, DNA a proteíny. Tento stav…
Vŕba
Vŕba (rod Salix) je známa najmä vďaka vŕbovej kôre (Salicis cortex) – tradičnej bylinnej surovine s obsahom prírodných salicylátov (napr. salicín). Práve tie stoja za reputáciou bielej vŕby (Salix alba) pri symptomatickej úľave od bolesti a horúčky a…
Vypadávanie vlasov
Vysoký krvný tlak
Zápal
Zápal je prirodzená obranná reakcia imunitného systému, ktorá vzniká ako odpoveď organizmu na poškodenie, infekciu alebo dráždivý podnet. Jeho cieľom je zničiť škodlivé činitele a spustiť proces hojenia. Krátkodobý (akútny) zápal je pre telo…
Zázvor
Zázvor (Zingiber officinale) patrí medzi najznámejšie liečivé rastliny, ktoré sa už po stáročia využívajú v tradičnej medicíne aj v modernej fytoterapii. Táto aromatická koreňová hľuza je cenená najmä pre svoje protizápalové, antioxidačné a trávenie…
Zelený čaj
Zelený čaj je nápoj zo spracovaných lístkov Camellia sinensis, ktoré sa po zbere rýchlo tepelne stabilizujú (parením alebo pan-firingom), aby sa zabránilo oxidácii. Vďaka tomu si zelený čaj zachováva sviežu farbu, jemne trávovú chuť a vysoký obsah…
Zmiešaná a citlivá pleť
Žalúdok
Železo
Železo je esenciálny stopový prvok potrebný na tvorbu hemoglobínu a myoglobínu (prenášajú kyslík v krvi a svaloch) a stovky enzymatických reakcií. Pri jeho nedostatku klesá okysličenie tkanív, čo sa prejaví únavou, bledosťou, zhoršenou výkonnosťou,…
Ženské zdravie
Ženšen
Ženšen (Panax ginseng) patrí medzi najznámejšie liečivé rastliny tradičnej čínskej medicíny. Už tisíce rokov sa využíva na podporu vitality, dlhovekosti a duševnej rovnováhy. Názov Panax pochádza z gréckeho slova „panacea“ – všeliek, čo odráža jeho…
Žihľava dvojdomá
Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je tradičná bylina využívaná najmä z listu (folium) a koreňa (radix). List sa spája s jemným preplachovaním močových ciest a prísunom prírodných mikroživín, kým koreň sa tradične používa pri miernych ťažkostiach s…
Žlčník
Žuvačky