Morská "kapusta" - Laminária

Laminaria je rod hnedých morských rias v poradí Laminariales, ktorý zahŕňa 31 druhov pochádzajúcich zo severného Atlantiku a severného Tichého oceánu. Tento ekonomicky dôležitý rod sa vyznačuje dlhými, kožovitými listami pomerne veľkých rozmerov. Niektoré druhy sa pre svoj tvar nazývajú Diablova zástera. Laminaria tvorí biotop pre mnohé ryby a bezstavovce.Výživový doplnok s obsahom sušenej morskej riasy rodu Laminária sa vyznačuje celým radom priaznivých účinkov na ľudské zdravie.

Liečivý účinok tohto prípravku je podmienený obsahom veľkého množstva výživných a biologicky účinných látok, ktoré zlepšujú kvalitu krvného obrazu, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú pri poruchách menštruačného cyklu.

Laminária tiež obsahuje tzv. algináty, komplex účinných látok, ktoré pomáhajú pri neutralizácii toxických látok vrátane ťažkých kovov a rádionuklidov, pričom významne prispieva k posilnenie imunitného systému.

Pri pravidelnom užívaní laminárie, ktorá je aj výdatným zdrojom vitamínu C, sa vám upravia črevné funkciea významne sa ochraňujete pred vznikom zhubných ochorení.

Laminaria je zdrojom pomerne vzácneho prvku, jódu, ktorý sa bežne používa na podporu zdravia štítnej žľazy. Niektoré sacharidy, ako je manitol, laminarín a alginát, možno extrahovať z laminárie. Manitol sa používa na zníženie vysokého vnútroočného tlaku a na zníženie nadmerného intrakraniálneho tlaku. Laminária má dve formy, rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná forma laminárie má vysokú protinádorovú aktivitu, môže sa použiť pri liečbe nozokomiálnych infekcií, môže napomáhať normalizácii črevného metabolizmu, pomáha zlepšovať enzymatické procesy v čreve a nemá antigénne ani pyrogénne vlastnosti. Laminaria je aktívnym štúdiom v dnešnej farmaceutológii.

 

Článok si pre vás pripravil,

Juraj

DSC_0028-600