Ružová voda - doprajte svojej pleti a vlasom kráľovskú starostlivosť

Ružová voda je jedným z produktom, ktorý asi netreba predstavovať.  Je jedným z najlepších, dodnes uznávaných, starodávnych tajomstiev krásy všetkých čias. Milovaná bohyňami, kráľmi, kráľovnami a významnými historickými osobnosťami sa po celé storočia ponímala ako elixír krásy. V tomto článku sa dozviete nielen o účinkoch tohto zázraku, ale aj o jeho histórii a výrobe. 

História ružovej vody a ružového oleja

V gréckej a rímskej kultúre boli ruže uctievané ako symboly lásky a krásy. Ruže boli symbolom gréckej bohyne Afrodity a jej rímskej ekvivalenty - Venuše. V gréckej mytológii sa hovorilo, že ružové kríky kvitli zo zeme vďaka slzám a krvi Afrodity a jej milenca Adonisa.
Ale okrem mytológie mohlo byť aj viac dôvodov, prečo sa ruže stali znakom božskej krásy a lásky. Rimania mali spisy o liečivých zázrakoch prírodnej ružovej vody. Používali ružovú vodu ako liečivo pri viac ako 30 ochoreniach!
Rímsky prírodovedec a historik Plínius popísal ružu ako sťahujúcu látku a napísal, že okvetné lístky, kvety a hlávky ruží majú v sebe liečivé vlastnosti. Bol tu aj grécky lekár Dioscorides, ktorý použil pomádu vyrobenú máčaním ružových lístkov v oleji. Dioscorides písal aj o ochladzujúcich a sťahujúcich vlastnostiach ruží. V niektorých svojich spisoch tvrdil, že ružové tonikum varené vo víne sa môže použiť na liečbu bolesti hlavy a chorôb očí, uší, úst a maternice. V kozmetike boli ruže jednoznačne obľúbenými. Okvetné lístky ruží, voda a výťažky z ruží sa nanášali ako kozmetické masky, očné tiene a rúž.
Plínius vo svojej knihe Naturalis Historia tiež napísal, že lupene ruže v prášku možno použiť ako dezodorant alebo parfum a lupene ruže sa dajú použiť aj na farbenie obočia!  Niet divu, že krásna a slávna egyptská kráľovná Kleopatra sa sama stala fanúšičkou ružovej vody. Egyptská kráska mala vraj pravidelne kúpele s ružovou vodou a magickou tekutinou si umývala tvár i telo. Shakespeare písal o rituáli krásy kráľovnej v tragédii „Antonius a Kleopatra“ a dokonca spomenul, že Kleopatrine lode z cédrového dreva niesli vôňu ružovej vody. Na kráľovnú zjavne zapôsobili sily ružovej vody. 

100% prirodna ruzova voda Herbatica

Ako sa vyrábala ružová voda

Ružová voda sa vyrábala v jednoduchých destilačných nádobách zvaných alembik. Išlo o medenú kuželovitú nádobu, zohrievanú na ohnisku. Priemer nádoby bol asi 80 cm, a zúžený priemer 20cm. Na horný zúžený priemer sa nasadzovala medená destilačná hlava, ktorá zachytávala paru v nádobe a viedla ju cez sklonenú zužujúcu sa rúrku do inej malej nádoby - kde sa zachytával destilát (hydrolát) nazývaný ružová voda. S postupom času sa výroba remeselne vylepšovala a dnes nám moderná technológia výrobu tohto elixíru jednoznačne uľahčuje.

 

Top 10 účinkov ružovej vody

1. Ružová voda pomáha udržiavať rovnováhu pH pokožky a tiež reguluje nadbytočnú mastnotu.

2.Ružová voda má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť začervenanie podráždenej pokožky, zbaviť sa akné, dermatitíd a ekzémov. "Je skvelým čistiacim prostriedkom a pomáha pri odstraňovaní oleja a nečistôt nahromadených v upchatých póroch", hovorí Dr. Deepali Bhardwaj , expert na starostlivosť o pleť.

3. Ružová voda pomáha hydratovať, revitalizovať a zvlhčovať pokožku a dodáva jej svieži vzhľad.

4. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam pomáha ružová voda aj pri hojení jaziev, rezných rán.

5. Antioxidačné vlastnosti ružovej vody pomáhajú posilňovať kožné bunky a regenerovať kožné tkanivá.

6. Vďaka adstringentným vlastnostiam, ružová voda pomáha čistiť póry a tonizovať pokožku. Aplikácia ružovej vody po naparení napne kapiláry, zníži začervenanie a škvrnitosť.

7. O aróme ruží sa hovorí, že silne vylepšujú náladu. Zbaví vás pocitov úzkosti a podporuje emocionálnu pohodu, čím sa cítite uvoľnenejšie.

8. Vyživujúce a zvlhčovacie vlastnosti ružovej vody zvyšujú kvalitu vlasov. Je známe, že lieči mierne zápaly pokožky hlavy a zbavuje sa lupín. Ružová voda robí zázraky aj ako prírodný kondicionér a revitalizuje rast vlasov.

9. Vôňa ružovej vody na vankúši vám tiež pomôže lepšie spať po dlhom dni, vďaka čomu sa zobudíte svieži.

10. Pomáha tiež proti starnutiu pokožky, udržuje jemné vrásky a vrásky na uzde. 

BIO prirodna ruzova voda Herbatica

Náš TIP na beauty rutinu

Ružová voda je hydratačný, osviežujúci a liečivý elixír, ktorý môže poskytnúť úľavu pri mnohých kožných ochoreniach. Je vhodná pre všetky typy pleti a je tiež antiseptikom, ktoré vašej pokožke dodáva zdravý lesk. Väčšina z vás, nadšencov krásy, už pravdepodobne tieto výhody pozná. Čo ak by sme vám však povedali, že máme super TIP, ako môžete ružovú vodu používať vo svojej rutine krásy? 

1. Umyte si tvár vlažnou vodou.

2. Použite masku s marockým ílom. Do malej misky si nakvapkajte 20 kvapiek argánového oleja a pridajte íl podľa potreby, kým nemáte hustú, no ľahko roztierateľnú hmotu. 

3. Masku opláchnite a nastriekajte si na tvár ružovú vodu.

4. Na záver môžete na svoju pleť aplikovať argánový olej spolu s pár kvapkami CBD oleja, ktorý ružovú vodu zafixuje a spoločne s ňou pleť hydratuje a ochráni.

Dúfame, že ružová voda si nájde miesto aj na našej poličke, aby vám poskytla dôkladnú starostlivosť každý deň!

 

Článok si pre vás pripravila,

Barbora

barborafotka