Oplatí sa investovať do zerowaste prateľných tampónov z biobavlny?

V Herbatica sme začali používať zero waste ekologické tamóny už pred niekoľkými mesiacmi. Chceli sme otestovať čo najviac materiálov a veľkostí aby sme Vám mohli priniesť naše vlastné tampóny. Vyrobené ekologicky z príjemného materiálu pre každodenné použitie. Ich používanie je veľmi jednoduché a zároveň šetrí životné prostredie aj vaše náklady. Že šetrí náklady? Áno, presne tak.

 odličovacie_tampony_zero_weaste

Trošku sme počítali.  

Dopočítali sme sa k tomu, že jeden jednorázový tampón stojí približne 0,01€. Ak denne použijete 5 kusov jednorázových bežných tampónov, tak za rok Vám treba 18,25€ na pokrytie Vašich potrieb s odlíčením. Znamená to teda, že ak použijete naše opakovane prateľné tampóny, tak táto investícia sa Vám za menej ako 11 mesiacov vráti. 

Do nášho výpočtu sme nerátali plastové obaly jednorázových tampónov, ktoré zaťažujú našu Zem. Pretože sa u nás neplastuje, tak tampóny balíme do papierových krabičiek. Naše bavlnené tampóny sú prateľné opakovane až 1000 krát. 

A takto krásne sa Vám tampóny zvlnia, keď i operiete. Padnú do ruky ešte lepšie, ako nové :)) Konkrétne naše na fotke sú používané už niekoľko týždňov. 

Každá malá zmena v našej denno-dennej rutine pomáha ku znižovaniu dopadu na životné prostredie. Vymenením jednorázových tampónov ušetríte nespočetne veľa plastových obalov a umelých jednorázových odličovacích tampónov. Látkové pratelné tampóny vám vydržia niekoľko rokov a sú ešte konfortnejšie na cestovanie.

Tampóny Herbatica sú vyrobené z bambusu s prímesou bio-bavlny, čo ich robí veľmi príjemné na dotyk. Zároveň sú odolné a ľahko prateľné v práčke alebo v rukách. Ich veľkosť dovoľuje použiť tampón na viacero produktov, napríklad jednu časť môžete využiť na odstránenie make-upu a druhú na Váš obľúbený toner. 

 

Ako sa o ne teda starať aby nám vydržali čo najdlhšie? A ako sa zbaviť silnej špiny na nich? 

Pri ich čistení sa nám osvedčili dve alternatívy (spomínané bavlnené vrecúško je súčasťou balenia):

  • nechať si jeden látkový tampón na celý týždeň a po každom použití si ho vyprať v rukách buď s čistiacim gélom na pleť alebo s univerzálnym mydlom napr. to čo používate bežne na umývanie rúk v kúpeľni. Po vyčistení ho len jednoducho položiť na rádiator a je pripravený na nasledujúci deň. Následne ho na konci týždňa vložiť do bavlneného vrecúška a oprať s bielym prádlom. 
  • druhou alternatívou je mať nachystané bavlnené vrecko stále v kúpeľni a vždy na konci odlíčenia hodiť znečistený látkový tampón do vrecúška. Následne, na konci týždňa, špinavé tampóny oprať s bielym oblečením. Pri väčšom znečistení make-upom je dobré pridať do prania prostriedok na odstránenie škvŕn napr. na báze kyslíka. Nám sa osvedčilo aj pred praním každý tampón ošetriť žlčovým mydlom. Toto je určené na škvrny.  

Keď sa vydáte na dovolenku určite vám postačí 1-2 zero waste bio-bavlnené tampóny a jednoducho zvolíte prvú variantu čistenia v rukách a po návrate domov ich môžete oprať v práčke.

Takto ich môžete používať opakovane niekoľko rokov.  

 

Vaša Pavla, odborník na ruskú medicínu a kozmetiku.

foto_Pavla1