Marocký íl alebo aj zázračná hlina

Počuli ste už o marockom íle? Ak nie, tak ste tu správne. V našich skladoch sme privítali túto novinku z ďaleka a radi by sme vám ju predstavili.

V tomto článku sa dozviete:

  • čo je marocký ghassoul íl;
  • o účinkoch marockého ílu na pokožku a vlasy
  • 3 tipy na použitie marockého ílu v kozmetike 

Marocký íl je podstate hlina (vo forme jemného prášku), ktorá je veľmi vysokej kvality a pochádza zo starodávnych nálezísk v úrodnom pohorí Atlas v Maroku. Táto hlina sa veľmi dobre mieša s vodou, vďaka čomu je jej aplikácia na tvár a pokožku hladkým a príjemným zážitkom. Používa sa už viac ako 1400 rokov ako mydlo, šampón a kondicionér a v súčasnosti ho pre svoje terapeutické výhody používajú mnohé špičkové kúpele po celom svete. Tento íl je ťažený hlboko pod horami Atlas vo východnom Maroku. Je sušený na slnku a nijak inak sa neupravuje. Íl sa pri prvej ťažbe javí ako leštená hnedá, mydlovitá hlina, ktorá je na pohľad hrubá a pripomína skaly. Po ďalšom ručnom spracovaní je v konečnej podobe hladkou takmer hodvábnou zeminou.  Predpokladá sa, že tento íl obsahuje vyššie percento oxidu kremičitého a horčíka ako iné íly a vďaka tomu sa považuje za účinejší. Prečo? Oxid kremičitý a horčík sú nevyhnutné pre ľudské telo, čo znamená, že sú nevyhnutné na prebiehajúcu metabolickú činnosť, ktorá je životne dôležitá pre existenciu všetkých živých organizmov. 

Rhassoul-clay_800x

Účinky na pokožku

Marocký íl je bohatý na horčík a draslík. Neoficiálne mnoho špecialistov v oblasti starostlivosti o pleť tvrdil, že horčík sa môže absorbovať aj cez pokožku - resp.jej ochrannú vrstvu, čím účinne bojuje proti akné, zbavuje nečistôt a zlepšuje pružnosť pokožky. Napriek tomu, že sa nevykonalo dostatočné množstvo výskumov, existujú najmenej tri klinické štúdie, ktoré potvrdili priaznivé účinky ílu. Vedci naznačujú, že môže pôsobiť ako ochranná bariéra a eliminovať toxické látky, ktorým je koža vystavená.

Účinky na vlasy

Marocký íl čistí nečistoty z pokožky hlavy a odstraňuje prebytočný maz. Exfoliačné vlastnosti marockého ílu by zároveň mohli pôsobiť na úpravu vlasov a dodávať im objem. Íl vďaka obsahu oxidu kremičitého a mnohým iným minerálom zásobuje vlasy potrebnými živinami, dodáva im silu, lesk a jemnosť. 

14019

3 tipy na použitie marockého oleja:

 

1.Prídavok do šampónu 

Ako sme spomínali, marocký íl čistí pokožku hlavy a to hĺbkovo a zachádza aj do tých najmenších pórov na pokožke hlavy. Práve preto je úspešným pri odstraňovaní kožného mazu. Najjednoduhšia cesta ako tento účinok marockého ílu využiť je jeho pridanie do bežného šampónu.

2.Ako pleťová maska

Postup: Umyte si tvár vlažnou vodou. Použite masku s marockým ílom - do malej misky si nakvapkajte 20 kvapiek argánového oleja a pridajte íl podľa potreby, kým nemáte hustú, no ľahko roztierateľnú hmotu. Natrite si masku na tvár a nechajte pôsobiť 10-15 minút a následne opláchnite. Na záver odporúčame na pleť aplikovať ružovú vodu, ktorá upokojuje a hydratuje.

3.Telový peeling

Určite radi svoje telo rozmaznávate a doprajete si raz od času kúpeľ alebo dlhú teplú sprchu. Práve vtedy môžete čas v kúpeľni využiť nielen na regeneráciu mysle, ale aj na regeneráciu vašej pokožky. Marocký íl môžete aplikovať v jeho prirodzenej forme priamo na svoju pokožku. Môžete ho použiť ako náhradu za sprchový gél alebo ako klasický peeling. 

Veríme, že si marocký íl obľúbite natoľko, že sa stane stálym produktom vo vašej kozmetickej taške. 

Článok si pre vás pripravila, 

Barbora

barborafotka