Prečo nás majú komáre tak radi?

Nemyslím si, že na svete existuje človek, ktorý má rád komárov a užíva si ich bzučanie okolo hlavy alebo uštipnutie a následné svrbenie. Komáre sa orientujú na teplokrvné živočíchy, majú dobrý čuch a ľahko zachytia náš pot, najmä pach kyseliny maslovej a mliečnej. 

Práve repelenty slúžia na to, aby tento pach zamaskovali. Komárom je tak ťažké, až nemožné, nás vystopovať. 

Na trhu je veľa repelentov, ktoré obsahujú látky ako IR3535 alebo ICARIDIN. Nevýhodou je však, že tieto látky môžu dráždiť sliznice a oči. Niektoré repelenty, ktoré sa aplikujú priamo na odev, môžu hmyz aj priamo usmrtiť. Tieto látky vydržia aktívne až tri dni. Je len otázne, čo tieto látky vyvolávajú na koži a určite by som bola s ich aplikáciou opatrná, hlavne ak máte citlivú pokožku. 

788ee4-2019-06-24-komar--1216x684

zdroj

Práve pre ich toxicitu a nežiaduce účinky nájdete u nás len prírodné repelenty. Prírodné repelenty fungujú na báze aromatických olejov. Výhodou týchto olejov je, že pôsobia blahodarne na pokožku a pritom vás komáre nemôžu vystopovať. Hlavným zložením repelentného oleja je nimbový olej, ktorý je známy pre svoje repelentné účinky, takisto ničí parazity a plesne. Nimbový olej tu dopĺňa zmes organických esenciálnych olejov - levanduľa, citronella, citrón, mäta a geránium. 

Zmiešaním týchto olejov do vodnej lampy alebo difuzéra si môžete vytvoriť ochrannú atmosféru aj pri stane, na terase alebo doma vo svojej obývačke. Ako bonus si môžete dopriať blahodárne účinky alebo si navodiť pohodu a pripraviť sa na spánok napríklad s levanduľovým esenciálnym olejom. 

 

Botavikos (1)

 

Ak plánujete pobyt na slnku pri vode so zvýšeným pohybom hmyzu veľmi praktickým riešením je opaľovací krém s repelentom v jednom. Ako aj náš repelentný olej aj tento produkt je 100% prírodný. 

Čo ak vás hmyz aj tak dostane? Neviem ako vy, ale ja mám najradšej v domácej lekárničke širokospektrálne produkty. Tým, čo u nás doma nikdy nesmie chýbať je určite krém z bieleho mumia na regeneráciu kĺbov. Nenechajte sa však oklamať jeho názvom. Tento krém je skoro na všetko. Priam zázračne pôsobí na svrbenie po bodnutí hmyzom! Tak isto ho využijete pri bolesti pohybového aparátu, ako liečbu po zlomeninách, na poranenie po uhryznutí alebo na popáleniny. Tento krém sa určite využije v každej domácnosti. 

Verím, že som vám poradila ako sa obrniť voči nepríjemnému hmyzu. Ak vás aj tak nejaký ten komár, alebo iný hmyz dostane, zaútočte späť bielym mumiom. 

Ak máte iné osvedčené recepty na štípance, budem rada ak nám dáte vedieť. 

Tento článok pre vás pripravila Pavla.  

foto_Pavla1