Rakytník

Domovom tohto známeho kríka s liečivými oranžovými plodmi je Rusko ale v súčasnosti je rozšírený v takmer celej Európe a Ázii. Dá sa dokonca pestovať aj v záhradke.

Dorastá do výšky 3-6 metrov a je to rastlina dvojdomá – to znamená, že ak chcete zbierať oranžový „sibírsky zázrak“ (tak ho volajú vo jeho domovine) potrebujete jednu samčiu rastlinku, ktorá vďaka vetru dokáže opeliť 5 - 10 rastlín samičích. Rastie na nenáročných pôdach – vo svojej domovine spevňuje štrkovitú pôdu v okolí železničných tratí.

 Rakytník 600x350

Najzaujímavejšie z hľadiska tradičnej medicíny sú, samozrejme, plody – plné vitamínov – predovšetkým vitamínu C (možno ste nevedeli, že rakytník je prezývaný aj citrónovníkom severu). Rovnako cenný je však aj rakytníkový olej, ktorý doslova robí zázraky pri liečbe vredov predkolenia, popáleninách alebo po chemoterapii. Esenciálne aminokyseliny , triesloviny, silice a množstvo rastlinných pigmentov ( napríklad karotén, ktorý zodpovedá za krásnu oranžovú farbu). Spolu s vitamínom C ešte plody obsahujú vitamín P.
Ak sa rozhodnete použiť niektorý z výrobkov s rakytníkovým olejom – odporúčame niečo zo starostlivosti o vlasy. Tento vzácny olej totiž zabraňuje vypadávaniu vlasov.

Produkované kozmetické výrobky z rakytníka sú napríklad: balzam na vlasy pre objem a bujnosť, alebo šampón pre všetky typy vlasov. Bežne sa môžete stretnúť aj s čistým olejom z rakytníka. Okrem toho sú na trhu aj krémy a gély s rakytníkom a pomáda na pery s rakytníkom.

A ak by ste si chceli vyrobiť domáci rakytníkový olej postupujte takto:

Sušené rakytníkové plody rozdrvte a zalejte slnečnicovým olejom. Nechajte stáť v uzatvorenej nádobe 3 až 4 týždne na teplom mieste. Počas procesu zrenia treba každý deň pretrepať. Potom preceďte cez jemné plátno do nádoby z tmavého skla a odložte na chladné miesto.

Produkty, ktoré obsahujú rakytník máme pre Vás k dispozícii na našom e-shope :-)

 

Článok si pre vás pripravila 

foto Barbora Herbatica

Mgr. Barbora Olejníková

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternatívnu medicínu a prírodné produkty pre podporu zdravia.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)