Za studena lisované oleje #3 Ľanový olej

Semienko ľanu predstavuje bohatý zdroj kvalitného rastlinného oleja s liečivými účinkami a rastliny z tohto rodu (Linum) sa pestujú už viac ako 7000 rokov.

Toto drobné semienko predstavuje naozaj výdatný zdroj pre ľudský organizmus dôležitých a nevyhnutných mastných kyselín, olejov a tukov, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť.

Ľanový olej môžete užívať na podporu prevencie aj liečby srdcových ochorení, na zmiernenie niektorých zápalových a hormonálnych ochorení, ako aj pri poruchách plodnosti.

Ľanový olej je vzácny práve pre obsah zdraviu veľmi prospešných omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ktoré sú známejšie ako kyselina alfa linolenová a kyselina linoleová.

Ľanové semienka sú spomedzi všetkých potravín najvýdatnejším zdrojom biologických aktívnych látok zvaných lignany,ktoré zohrávajú významnú úlohu v liečbe a prevencii zhubných ochorení a hormonálnych porúch.

Tieto vysoko účinné látky môžete taktiež využiť ako vynikajúci prostriedok proti ochoreniam spôsobených baktériami, plesňami a vírusmi.

Esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v ľanovom oleji významnou mierou prispievajú k ochrane bunkových membrán , ktoré zodpovedajú za prepúšťanie živín do bunky a zároveň zabraňujú vstupu škodlivých látok do vnútra buniek.

Táto funkcia objasňuje hlavný dôvod prečo má ľanový olej také rozsiahle liečivé účinky, ktoré sa prejavujú napríklad v úprave metabolizmu tukov, vysokom krvnom tlaku a cukrovke.

O priaznivom vplyve tohto oleja sa môžete presvedčiť aj v prípade, že trpíte ischemickou chorobou srdca, angínou pectoris, kôrnatením ciev a rôznymi ochoreniami kostí.

A čo je nemenej dôležité, pri pravidelnej konzumácii ľanového sa okrem opakovaných srdcových príhod účinne chránite pred vznikom zhubných ochorení a celkovo stimulujete svoj imunitný systém.

Užívaním tohto oleja, v ktorom sú obsiahnuté polynenasýtené mastné kyseliny, vo významnej miere zvyšujete odolnosť  svojho organizmu aj pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení, keďže výrazne vplýva na zníženie hladiny cholesterolu v krvi.

Kvalitné ľanové oleje v súčasnosti vďaka moderným technológiám lisovania za studena obsahujú vysoké percento zdraviu prospešných látok vrátane lignanov, ktorých silný protirakovinový efekt je všeobecne známy.

Ak trpíte nechutenstvom, poruchami trávenia alebo žlčovými kameňmi, práve ľanový olej vám pri jeho pravidelnom užívaní pomôže uľaviť od týchto problémov.

Taktiež sa zistil aj jeho pozitívny vplyv na kvalitu vlasov a nechtov, ako aj na nervový systém.

Práve nervový systém ovplyvňuje tým, že uľahčuje prenos nervového vzruchu, preto je vhodný nazníženie pálčivých stavov alebo pri chronických mozgových poruchách, napríklad Alzheimerovej chorobe.

Silné antibakteriálne, protiplesňové a protivírusové účinky ľanový olej predurčujú aj na liečbu pásového oparu.

Možno ste nevedeli , že ľanové semienko obsahuje aj tzv. fytoestrogény, látky podobné ženským pohlavným hormónom, ktoré dokážu priaznivo vplývať na vyváženú hladinu ženských pohlavných hormónov (pomer estrogénu a progesterónu) v celom priebehu menštruačného cyklu.

Užívanie ľanového oleja vám pomôže uľaviť pri menštruačných bolestiach a bolestiach pri zápale prsníkov, keďže sa vyznačuje silným protizápalovým účinkom.

Liečivé účinky tohto oleja sa však neobmedzujú len na liečenie niektorých foriem ženskej neplodnosti, ale obdobný efekt sa prejavuje aj pri problémoch mužskej neplodnosti a ochoreniach prostaty.

 

Článok si pre vás pripravil,

Juraj

DSC_0028-600