V tomto článku sa pojednáva o moringe a iných produktoch s jej cenným obsahom.
Moringa, latinsky Moringa oleifera je tropická rastlina, ktorá sa pestuje v Ázii, najmä v Indii, Afrike a Južnej Amerike. Jej názov pochádza zo slova murungai, čo v preklade znamená „pokrútený struk“. Moringa je známa aj ako „bambusový strom“ alebo „strom života“. Často je označovaná ako „všeliek“, údajne sa môže použiť na liečbu viac ako 300 chorôb.
Moringa je výnimočná tým, že každá jej časť - koreň, kmeň, listy, kvety, semienka a dokonca aj kôra poskytujú vysokú koncentráciu živín a bioaktívnych látok. Sú to látky, ktoré majú na ľudský organizmus preventívny alebo čiastočne aj liečebný účinok. Prítomnosť rôznych zdraviu prospešných fytochemikálií robia z moringy účinného prírodného pomocníka, ktorého využívali na liečebné účely aj pôvodní Indiáni a Afričania. Mnohé z účinkov, ktoré moringe prisudzovali v Indii, už potvrdili aj moderné vedecké štúdie.
Ich výsledky preukázali, že moringa môže skutočne pomôcť pri liečbe niektorých ochorení ako sú napríklad
diabetes ( cukrovka ), vysoký krvný tlak, rakovina a rôzne zápalové ochorenia. Moringa si tak vyslúžila pevné postavenie a význam aj v tradičnej medicíne.
Výživové hodnoty moringy – aké zdraviu prospešné látky moringa obsahuje?
Z moringy sa dá využiť a konzumovať doslova každý kúsok. Listy, semená, korene, kvety aj plody. Je vhodná dokonca aj pre zvieratá. Dá sa povedať, že každá časť moringy je zásobárňou dôležitých živín a antinutrientov. Najviac nabité živinami sú ale údajne listy z moringy. Výťažky z listov sa v krajinách ako napríklad Senegal a Benin používajú na liečbu podvýživy u detí mladších ako 3 roky, na zvýšenie materského mlieka u dojčiacich matiek. Používa sa ako potenciálny antioxidant a tiež ako protirakovinové, protizápalové, antidiabetické a antimikrobiálne činidlo.
O moringe sa hovorí, že poskytuje 7-krát viac vitamínu C ako pomaranče, 10-krát viac vitamínu A ako mrkva, 17-krát viac vápnika ako mlieko, 9-krát viac bielkovín ako jogurt, 15-krát viac draslíka ako banány a 25-krát viac železa ako špenát.
Približne 6 lyžíc prášku z listov moringy môže počas tehotenstva u ženy
pokryť dennú potrebu železa a vápnika.
Podľa štúdie z roku 2016 má moringa nasledujúci obsah živín na 100 g sušených listov:
- Vitamín A: 18,9 mg (2100 % ODD*)
- Vitamín C: 17,3 mg (28 % ODD*)
- Vitamín E: 113 mg (565 % ODD*)
- Vitamín K: 1,8 mg (2250 % ODD*)
- Vitamín B1: 2,64 mg (176 % ODD*)
- Vitamín B2: 20,5 mg (1206 % ODD*)
- Vitamín B3: 8,2 mg (41 % ODD*)
- Vitamín B6: 1,7 mg (85 % ODD*)
- Kyselina listová: 1,06 mg (265 % ODD*)
- Vápnik: 2003 mg (200 % ODD*)
- Železo: 28,2 mg (156 % ODD*)
- Horčík: 368 mg (92 % ODD*)
- Fosfor: 204 mg (20 % ODD*)
- Draslík: 1324 mg (38 % ODD*)
- Zinok: 3,29 mg (22 % ODD*)
- Meď: 0,57 mg (28 % ODD*)
- Mangán: 8,43 mg (421 % ODD*)
- Selén: 8,6 µg (12 % ODD*)
- Bielkoviny: 27,1 g (54 % ODD*)
*ODD – odporúčaná denná dávka
Okrem toho moringa obsahuje aj ďalšie látky s prospešnými účinkami na zdravie, ako sú:
- Chlorofyl: Zelené farbivo rastlín, ktoré pomáha pri tvorbe červených krviniek a detoxikácii organizmu.
- Karotenoidy: Žlté a oranžové farbivá rastlín, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky a podporujú zdravie očí a imunitného systému.
- Flavonoidy: Rastlinné zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné, protizápalové, antialergické a antivírusové účinky a chránia cievy a srdce.
- Fenolové kyseliny: Rastlinné zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné, protizápalové, antibakteriálne a antifungálne účinky a znižujú riziko rakoviny a cukrovky.
- Glukozinoláty: Rastlinné zlúčeniny, ktoré sa rozkladajú na izotiokyanáty, ktoré majú antioxidačné, protirakovinové, protiparazitické a protibakteriálne účinky.
- Aminokyseliny: Základné stavebné prvky bielkovín, ktoré sú potrebné pre rast, opravu a funkciu buniek. Moringa obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré si ľudský organizmus nedokáže sám vyrobiť.
Zdravotné prínosy moringy
Moringa má pozitívny vplyv na mnohé aspekty ľudského zdravia. Štúdie potvrdili jej výrazné antidiabetické vlastnosti a tiež protirakovinové účinky. Okrem toho má moringa aj ďalšie preukázateľné liečivé účinky:
- Posilňuje imunitný systém: Moringa stimuluje produkciu protilátok a aktivuje obranné bunky, ktoré bojujú proti infekciám a chorobám. Moringa tiež znižuje zápal, ktorý je spojený s autoimunitnými ochoreniami.
- Zlepšuje trávenie: Moringa podporuje črevnú peristaltiku a pôsobí ako mierne preháňadlo. Moringa tiež znižuje žalúdočnú kyslosť a chráni pred vredmi. Moringa obsahuje vlákninu, ktorá napomáha tráveniu, zabraňuje zápche a zlepšuje celkový mikrobióm.
- Reguluje hladinu cukru v krvi: Moringa obsahuje inzulínu podobné proteíny, ktoré pomáhajú znížiť hladinu glukózy v krvi. Moringa tiež obsahuje fenolové kyseliny, ktoré zlepšujú citlivosť buniek na inzulín a bránia komplikáciám cukrovky.
- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi: Moringa obsahuje flavonoidy, ktoré inhibujú syntézu cholesterolu v pečeni a zvyšujú vylučovanie žlče. Moringa tiež obsahuje izotiokyanáty, ktoré blokujú absorpciu cholesterolu v čreve. Týmto spôsobom moringa prispieva k prevencii aterosklerózy a srdcovocievnych ochorení.
- Podporuje zdravie pokožky a vlasov: Moringa je bohatá na vitamíny A, C a E, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu kolagénu, elastínu a keratínu. Tieto proteíny dodávajú pokožke pevnosť, pružnosť a hydratáciu a vlasom lesk, silu a rast. Moringa tiež pôsobí proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú starnutie pokožky a vlasov.
Moringa oleifera môže byť použitá aj na liečbu demencie, pretože sa ukázalo, že podporuje priestorovú pamäť.
Štúdie vykonané na potkanoch naznačili pozitívne účinky moringy v súvislosti ochorenín AIDS. Odporúča sa zaradiť moringu do stravy HIV pozitívnych jedincov, s cieľom posilniť imunitný systém .
Ďalej sa tiež preukázalo, že moringa môže byť účinnou pri liečbe a terapii artritídy. Hydroalkoholový extrakt z kvetov moringy znížil počas testov hladiny reumatoidných faktorov u artrotických potkanov.
Spôsoby konzumácie a ďalšie využitie moringy
Moringa má široké spektrum použitia. Dá sa konzumovať vo forme prášku, kapsúl, čaju alebo oleja. Prášok z moringy môžete pridať do vášho obľúbeného smoothie, jogurtu, kaše alebo ju môžete použiť pri varení či pečení. Niekoľko tipov použitia moringy v kuchyni vám ponúkame aj v našom článku.
Kapsuly z moringy sú vhodné pre tých, ktorí majú radi jednoduché a praktické riešenia. Čaj z moringy sa pripravuje varením a môže sa piť kedykoľvek počas dňa. Olej z moringy sa používa na kožu a vlasy.
Na záver môžeme jednoznačne skonštatovať, že konzumáciou moringy si spestríte nielen váš jedálniček, ale môže byť zároveň významným riešením pri nedostatku živín a pri podvýžive u detí, ale aj dospelých či seniorov.
Veríme, že sme vám poskytli dostatok informácií, ktoré vám pomôžu pochopiť výnimočnosť moringy. Ale to je len začiatok... Teraz môžete zažiť výnimočnosť moringy na vlastnej koži už aj vy. Takže neváhajte a zabezpečte si svoju dávku prírodných prospešných látok ešte dnes. Na našom e-shope nájdete kvalitné a certifikované produkty z moringy za výhodné ceny. Preto neváhajte a nakupujte u nás online.
Zdroje:
- www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453016300362#sec0030
- JL Rockwood , BG Anderson , DA Casamatta - Potenciálne využitie Moringa oleifera a skúmanie účinnosti antibiotík poskytovaných extraktmi zo semien a listov M. oleifera pomocou techník surovej extrakcie dostupných pre nedostatočne obsluhované pôvodné populácie
https://powerherbs.ca/wp-content/uploads/2016/05/moringa-pdf.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34533234/