ECOtipy

Radi by ste darčeky pre svojich blízkych vkusne zabalili, no balenie je pre vás strašiakom, ktoré vám zaberie aj pól dňa? Balenie darčekov môže byť pre niekoho nočnou morou, pre iného zábava. Tieto tipy sa postarajú o to, aby to už nočnou morou nebolo a aby to bolo ešte väčšou zábavou!

Hľadáte nejakú aktivitu pre vaše ratolesti? Vyrobte si spoločne vianočné ozdoby a doplňte váš domov nielen vkusným doplnkom, ale aj ďalšou spomienkou na príjemne strávený spoločný čas. Budete potrebovať šišky, ktoré nazbierate v lese alebo na záhrade, povraz, temperové farby, lepidlo a mašličky. Na okraje šišky môžete bielou farbou namaľovať sneh, po vyschnutí nalepiť mašličku a povraz a následne zavesiť na váš vianočný stromček. Aké jednoduché! No nie? Táto aktivita je nenáročná a zabaví každé dieťa a aj dospelého.

 

1. Zabaľte darčeky ako nikdy predtým!

Balenie darčekov naberá v dnešnej dobe celkom iné rozmery. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko papiera sa zbytočne na balenie minie a vyhodí? Skúsme byť trochu milší k našej krajine a naučme sa eco friendly baleniu

Na darčeky kľudne môžete použiť použitý papier, staré noviny alebo prírodný baliaci papier. Staré noviny alebo použitý pokrčený papier dodá daru zaujímavý a netradičný vzhľad, ktorý keď nakoniec previažeme povrazom pôsobí elegantne a originálne. 

Pridajte k baleniu kúsok prírody!

Pokiaľ sa vám nechce nič vyrábať, ale chcete zabaliť darček netradične, použite prírodný baliaci papier a nejakú zelenú halúzku alebo čečinu/ihličie. Darček klasicky zabaľte do baliaceho papiera, obviažte špagátom a pripevnite sem kúsok prírody - môžete použiť čečinu, halúzky, sušené ovocie, sušené kvety, škoricu alebo čokoľvek, čo uznáte za vhodné. Tieto materiály jednoducho previažete povrazom k balíčku, poprípade vložíte kartičku s venovaním. 

IMG_3025  IMG_3024  IMG_3017

 

2. Vyrobte si papier s vlastným vzorom

Ak sa vám klasické prírodné papiere nepáčia a nezaujmú vás ani tie dekorované, skúste si vyrobiť svoj vlastný so vzorom podľa vášho gusta. 

Pokiaľ máte doma jednofarebný hnedý alebo biely baliaci papier, môžete ho vyzdobiť rôznymi ornamentmi. Stačí vám k tomu zemiak a temperové farby. Zemiak si prerežete na polovicu, nakreslíte ľubovoľný vzor - napríklad stromček, vyrežete a pečiatka je hotová! Túto vlastnoručne vyrobenú pečiatku namáčate do farby a odtláčate na papier, dokým nie ste so svojim výtvorom spokojný. 

Budete potrebovať:

Zemiak, nôž, temperové farby, prírodný baliaci papier. 

Postup

Zemiak si prerežeme na polovicu a vykrojíme ľubovoľný vzor (napríklad stromček), namočíme do farby a “pečiatkujeme” na papier. Vzory si ukladáte na papier podľa vlastného uváženia, až kým so svojím výtvorom nie ste 100% spokojní.

IMG_3029  IMG_3028  IMG_3033

 

3. Zapojte do vianočného dekorovania aj tých najmenších

Nudíte sa počas dlhých zimných večerov a vaše deti taktiež? Chcete ich zamestnať s niečím užitočným? Skúste si vyrobiť vianočné ozdoby a inú sviatočnú dekoráciu. Veríme, že pri tvorbe sa nielen bude rozvíjať ich kreativita, ale aj rodinné puto.

Vianočné ozdoby zo šišiek

Budete potrebovať:

- šišky (10 a viac kusov)

- lepidlo

- stuhu (tenkú, hrúbka menej ako 1cm)

- temperové farby (ľubovoľné)

Postup:

Pred tým ako začnete sa uistite, či sú šišky suché, aby sa vám výroba ozdôb, čo najlepšie vydarila. Na každú šišku si nalepíme povrázok, tak aby sa dala zavesiť na vianočný stromček. Po vyschnutí lepidla, si na šišku môžete nalepiť mašličku alebo namaľovať okraje lupeňov šišky na bielo - ako symbol snehu. Takto ozdobené šišky necháme vyschnúť a následne môžeme začať s výzdobou stromčeka!

IMG_3001  IMG_3003  IMG_3005  

 

Stromčeky zo šišiek

Veľmi peknou dekoráciou vo vašom domove môžu byť aj malé vianočné stromčeky zo šišiek. Ich príprava je taktiež veľmi jednoduchá a zvládne ju každý!

Čo budete potrebovať:

- šišky 

- lepidlo

- podstavec - čokoľvek okrúhle (napríklad drevená podložka, okrúhly peň s kôrou stromu)

- trblietky (ľubovoľné)

- temperové farby

Postup:

Ako prvé si nalepíme šišky so širšou časťou k drevenej podložke/podstavcu. Týmto si vytvoríme tvar stromčeka. Ďalej si zvolíme ľubovoľnú farbu a stromček namaľujeme - napríklad na zeleno, po vyschnutí môžeme inou farbou doladiť detaily ako vianočné gule a iné ozdoby. Pokiaľ máte záujem a máte doma nejaké trblietky, stromček môžete natrieť lepidlom a trblietky naň vysypať. Takýto stromček sa bude krásne ligotať v tomto čase vianočných svetielok.

IMG_3004

Dúfame, že sme vás inšpirovali k večernému majstrovaniu. Pokiaľ sa tieto Vianoce rozhodnete niečo ručne vyrábať a tvoriť (môže to byť čokoľvek), označte nás na Facebooku či Instagrame a dostanete 10% zľavový kupón na nákup u nás v Herbatica!

 

Článok pre vás pripravila,

Lenka

lenka_profilovka

Prečítajte si aj ďalšie články o vianočných tipoch :

#10 tipov na vianočný darček plný zdravia + bonus

#Daruj svojim blízkym originálne handmade darčeky! - časť 1.

#Zdravý vianočný dezert