Prečo konzumovať cédrové oriešky?

Cédrové oriešky rastú na borovici sibírskej - cédre (Pinus sibirica) počas krátkeho sibírskeho leta. Prírodné podmienky na Sibíri sú dosť drsné, ale prirodzená rovnováha je tam usporiadaná tak, aby počas krátkeho teplého obdobia flóra a fauna absorbovala potrebné látky čo najintenzívnejšie po celý rok, ktorý zahŕňa aj studenú sibírsku zimu. Príroda je inteligentnejšia ako človek, preto všetko, čo sa vytvára bez jeho účasti, má oveľa väčšiu hodnotu ako umelo vytvorené produkty. Sibírčania žijú v rovnakom rytme s prírodou, preto je tu spôsob života zameraný na jeho cyklickú povahu. Počas jari, leta a jesene miestni obyvatelia zbierajú dary prírody, ktoré poskytujú potrebný prísun vitamínov, mikroelementov a ďalších živín. Tento spôsob života sa prenášal z generácie na generáciu, takže sa človek naučil múdro prijímať dary prírody a starať sa o ňu ako o hlavný zdroj života.

V tomto článku sa dozviete: 

  • ako sa zbierajú cédrové oriešky
  • rozdiel medzi orieškami a výliskami
  • aké látky obsahujú
  • čo sa z nich získava
  • ako ich využiť v kuchyni


Zber cédrových orieškov nie je taký jednoduchý


Tieto oriešky však neuvidíte len tak vysieť na strome. Aby sme cédrové oriešky získali musia sa pozbierať borovicové šišky, ale len tie zrelé, ktoré sú spadnuté - resp. ktoré strom sám od seba poskytol. Manipulácia so šiškami musí spĺňať určité kritériá, ktoré poskytuje len ručný zber. Následne sa šiška olúpe a dopracujeme sa k vzácnemu cédrovému oriešku.


Rozdiel medzi cédrovými orieškami a výliskami

Oriešky obsahujú najmä tuk, bielkoviny a lipolytické vitamíny. Tuk v týchto orieškoch sa líši od iných tukov - obsahuje polynasýtené mastné kyseliny, najmä kyselinu linolovú. Obsah tuku sa šplhá až na 50%. Tieto tuky sú veľmi cenné, ale ťažko stráviteľné. Preto sa odporúča používať cédrové oriešky v množstve najviac 30 g denne. Cédrové oriešky obsahujú tiež 15 až 25% ľahko stráviteľných bielkovín. Tieto zložky cédrového orieška izolujeme ako samostatný produkt - cédrové výlisky. Tento produkt získavame lisovaním, to znamená extrakciou tukov z jej zloženia. Vďaka tomu získame jedinečný diétny produkt - obsah tuku v jeho zložení je minimalizovaný, zatiaľ čo bielkovinové a vitamínové zložky sú koncentrovanejšie. Je zásadne dôležité, aby sa tuky uvoľňovali z orecha najprirodzenejším spôsobom - lisovaním na prírodnom drevenom lise bez zahrievania alebo iného účinku na surovinu. Takto môžete uchovávať užitočné látky v najoriginálnejšej podobe. Po vylisovaní je výrobok zabalený do vákuového obalu, čo minimalizuje vplyv vonkajšieho prostredia a umožňuje dlhodobé skladovanie produktu.

 DSC_6120

Čo cédrové oriešky obsahuju?

Na prvom mieste medzi dusíkatými látkami sú bielkoviny, ktoré majú zvýšení obsah aminokyselín. Tieto aminokyseliny sú mimoriadne dôležité pre vývoj rastúceho organizmu. Preto sú cédrové orechy nevyhnutné v strave detí, tínedžerov a tehotných žien. 

Cédrové orechy obsahujú cenné lipolytické vitamíny E a P. Vitamíny skupiny E alebo tokoferoly (slovo tokos v gréčtine doslova znamená „potomstvo“.) sú veľmi dôležité a nevyhnutné na zabezpečenie úplnej genetickej dedičnosti. Nedostatok vitamínu E narúša tukovú rovnováhu v systéme. Vitamín E je zodpovedný za tvorbu mlieka u dojčiacich matiek a jeho nedostatok môže zastaviť laktáciu. 

Cédrové orechy obsahujú komplex vitamínov B, ktoré normalizujú činnosť nervovej sústavy, priaznivo ovplyvňujú rast a vývoj ľudského organizmu a zlepšujú zloženie krvi. 

Jadrá cédrových orechov sú bohaté na cenné minerálne látky a mikroživiny. Výživnú  hodnotu potvrdzuje zloženie cédrových orechov. Vďaka obsahu fosfatidov prekonávajú všetky ostatné orechy, ako aj všetky olejnaté semená. Ako najbohatší zdroj lecitínu sú porovnateľné len so sójou. Cédrové orechy sú tiež bohatým zdrojom jódu, ktorý je veľmi dôležitý pre obyvateľov severných zemepisných šírok.

Cédrové orechy ponúkajú dostatočný denný príjem na uspokojenie dennej potreby dospelého organizmu v aminokyselinách, ako aj takých dôležitých a často nedostatkových mikroživinách, akými sú meď, kobalt, mangán a zinok.

 

Získava sa z nich aj cédrový olej 

Olej sa z cédrového orecha metódou lisovania za studena - extrakciou. Je bohatý na biologicky aktívne látky, mikroživiny, bielkoviny, vitamíny E, A, C, U skupiny B, nenasýtené mastné kyseliny bez obsahu cholesterolu. Je to vynikajúci diétny produkt, ktorý uľahčuje normalizáciu látkového metabolizmu, udržiava zdravie a je prospešný pri mnohých chorobách a zdravotných problémoch. Viac o cédrovom oleji si môžeš prečítať tu. 

 SK

Cédrové oriešky/výlisky v kuchyni

Môžete ich pridať do rôznych jedál, dezertov, krémov, ovocných a zeleninových šalátov. Môžu slúžiť aj ako posýpka na cestoviny, do krémových polievok či nátierok. Možno použiť aj s tvarohom, medom, müsli, cereáliami atď. Majú podobné využitie ako píniové oriešky.

TIP na recept: Cédrovo-bazalkové pesto

Potrebuješ:

200 g bazalky

1 konzervu sušených paradajok v olivovom oleji

100 g cédrových orieškov alebo výliskov

½ cesnaku

Príprava: Bazalku umy vlažnou vodou a všetky suroviny posekaj ručne, ale rozmixuj v kuchynskom robote na jednoliatu zmes. Na záver pesto môžeš okoreniť podľa svojej chuti.


Prajeme vám dobrú chuť :)


Článok si pre vás pripravila, 
Barbora
 

barborafotka