Kolagén: Všetko, čo potrebujete vedieť o tejto zázračnej bielkovine. Benefity pre kĺby, pokožku a vlasy.

Kolagén: Prečo je dôležitý pre vaše zdravie a krásu?

V živote to už tak chodí...raz príde obdobie, kedy sa začnú na vašej tvári objavovať vrásky, naopak vlasov začne ubúdať a ráno sa pre bolesti kĺbov a svalov ledva vygúľate z postele...“staroba“, poviete si....alebo „ vek proste neoklameš...“ No potom sa nad tým ešte viac zamyslíte a položíte si tú istú otázku ako stovky iných, ktorým to nedá spať: „ Ako to robia tí aziati ( muži aj ženy ), ktorým by ste sotva uhádli ich správny vek?“ Väčšina z nich naozaj aj v 50-tke vyzerá na 30. Ako je to možné? V čom tkvie tajomstvo ich mladistvého vzhľadu? Možno to aj vy tak trochu tušíte, že to asi nebude nejakým tajným elixírom mladosti, ktorý by pred nami ukrývali. Odpoveď je ukrytá v zázračnej bielkovine, od ktorej závisí nielen náš vonkajší vzhľad, ale ovplyvňuje aj funkcie našich vnútorných orgánov. Reč je o kolagéne.

kolagen a plet 600x400

 Zdroj foto: www.freepik.com

Kolagén je jedinečná bielkovina, ktorá sa podieľa na tvorbe a obnove mnohých tkanív v našom tele. Je nevyhnutný pre pevnosť a pružnosť pokožky, vlasov, nechtov, kĺbov, kostí a ďalších orgánov. V tomto článku sa dozviete, aké má kolagén benefity, ako ho získať z potravy alebo doplnkov a ako ho udržať v optimálnej hladine. Prečítajte si, prečo je kolagén dôležitý pre vaše zdravie a krásu, a objavte, ako ho môžete ľahko a efektívne dopĺňať.

 

Čo je kolagén a aké má funkcie?

Kolagén je najhojnejšie zastúpená bielkovina v ľudskom tele, ktorá tvorí približne 30% z celkového množstva bielkovín. Kolagén je základnou stavebnou jednotkou väziva, ktoré tvorí a udržuje rôzne tkanivá a orgány, ako sú chrupavka, kosti, pokožka, vlasy, nechty, svaly, šľachy, väzy, cievy, oči, zuby a ďalšie. Kolagén je zodpovedný za pevnosť, pružnosť, hydratáciu a regeneráciu týchto tkanív, a tým ovplyvňuje nielen náš vonkajší vzhľad, ale aj naše zdravie a celkovú pohodu.

Existuje viac typov kolagénu, ktoré sa líšia podľa svojej štruktúry, funkcie a výskytu v tele. Najbežnejšie sú typ I, II a III, ktoré tvoria viac ako 90% celkového kolagénu v tele.

Typ I je najrozšírenejší a najpevnejší typ kolagénu, ktorý sa nachádza v pokožke, kostiach, šľachách, väzivách, chrupavke a zuboch.

Typ II je hlavným typom kolagénu v chrupavke, ktorá pokrýva kĺby a umožňuje ich plynulý pohyb.

Typ III je druhý najrozšírenejší typ kolagénu, ktorý sa nachádza v pokožke, svaloch, cievach, orgánoch a kostiach.

Produkcia a kvalita kolagénu v tele závisí od viacerých faktorov.
Hoci spolu s pribúdajúcim vekom prirodzene klesá produkcia kolagénu, ďalšími dôležitými faktormi, ktoré majú naň vplyv, sú aj genetika, strava, životný štýl, hormóny, choroby a zranenia. Nedostatok kolagénu vedie k strate pevnosti, pružnosti a hydratácie tkanív. To sa prejavuje na zhoršení stavu pokožky, vlasov, nechtov, kĺbov, kostí a ďalších orgánov.
Okrem toho produkciu a kvalitu kolagénu negatívne ovplyvňujú aj faktory, ako sú fajčenie, nadmerné slnenie, znečistenie prostredia, neúmerný stres, nedostatok spánku, nevyvážená strava, nedostatok vitamínov a minerálov, chronické zápaly a autoimunitné ochorenia.


Aké sú benefity kolagénu pre zdravie a krásu?

Kolagén má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie a krásu, ktoré sa prejavujú nielen na vonkajšej rovine, ale aj vnútorne. Niektoré z najdôležitejších benefitov kolagénu sú:

Bioaktívny kolagén a jeho výhody

 

  • Zlepšenie hydratácie, pružnosti a pevnosti pokožky. Kolagén je nevyhnutný pre udržanie zdravej a mladistvej pokožky, pretože podporuje tvorbu nových buniek, zvyšuje hladinu vlhkosti a zabraňuje strate vody. Kolagén tiež pomáha zmierniť vrásky, jazvy, strie, pigmentové škvrny, celulitídu a iné kožné problémy, ktoré súvisia s vekom, poškodením slnkom, zápalom alebo hormonálnymi zmenami.

  • Podpora rastu a hustoty vlasov. Kolagén je dôležitý pre zdravie a vzhľad vlasov, pretože poskytuje výživu a ochranu vlasovým folikulom, stimuluje rast nových vlasov, zvyšuje ich objem a lesk a zabraňuje ich lámavosti, suchosti a vypadávaniu. Kolagén tiež pomáha predchádzať predčasnému šediveniu vlasov, ktoré je spôsobené oxidačným stresom a poškodením DNA.

  • Spevnenie nechtov. Kolagén je neoddeliteľnou súčasťou nechtov, pretože im dodáva pevnosť, tvrdosť a lesk. Kolagén tiež podporuje rast a regeneráciu nechtov, zlepšuje ich kvalitu a zdravie a chráni ich pred lámavosťou, štiepením, zápalom a infekciami.

  • Zvýšenie mobility a flexibility kĺbov. Kolagén je kľúčovou zložkou chrupavky, ktorá ochraňuje kĺby pred opotrebovaním a zabezpečuje ich hladký a bezbolestný pohyb. Kolagén tiež zmierňuje trenie a opotrebenie kĺbov, zmierňuje zápal a bolesť, zlepšuje výdrž a výkon a pomáha predchádzať a liečiť kĺbové ochorenia, ako sú artritída, artróza, burzitída ( zápal mazového vačku kĺbu) , tendinitída ( zápal šľachy) a ďalšie.

  • Prevencia a liečba osteoporózy. Kolagén je základnou zložkou kostí, ktorá im dodáva pevnosť, hustotu a posilňuje odolnosť voči zlomeninám. Kolagén tiež podporuje tvorbu a aktivitu osteoblastov, čo sú bunky zodpovedné za tvorbu novej kostnej hmoty. Kolagén tak pomáha udržiavať zdravú kostnú architektúru, zvyšovať minerálnu hustotu kostí a zabraňovať vzniku a progresii osteoporózy, ktorá je spôsobená stratou kostnej hmoty a zhoršením kvality kostí.

  • Zlepšenie trávenia a detoxikácie organizmu. Kolagén je nevyhnutný pre zdravie tráviaceho systému, pretože sa podieľa na tvorbe a udržiavaní sliznice, ktorá vystiela žalúdok, črevá a orgány. Sliznica chráni tráviaci trakt pred poškodením, infekciou, zápalom a podráždením. Kolagén tiež pomáha pri hojení a obnove poškodených tkanív tráviaceho traktu, napríklad pri syndróme priepustného čreva ( tzv. leaky gut ) , kedy sa vytvárajú malé otvory v črevnej stene, ktoré umožňujú prenikanie toxínov, baktérií a nestrávených zvyškov a odpadových látok do krvného obehu. Kolagén tiež podporuje plynulý pohyb potravy tráviacim traktom, zlepšuje vstrebávanie živín a pomáha pri odstraňovaní odpadov z tela.kolagen molekuly model

Existujú viaceré vedecké dôkazy, že ľudia s chronickým zápalom čriev majú nedostatok kolagénu v organizme. Užívanie doplnkov s kolagénovými peptidmi, ktoré sú ľahko stráviteľnými a využiteľnými formami kolagénu, môže pomôcť pri liečbe rôznych problémov s trávením ako sú zápal, syndróm dráždivého čreva, reflux, Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Toto tvrdenie je podložené niekoľkými zahraničnými štúdiami, ktoré preukázali, že kolagén s peptidmi má protizápalové, antioxidačné a regeneračné účinky na črevnú sliznicu a imunitný systém.

Výsledky štúdie z Holandska1 potvrdili, že kolagén s peptidmi z rýb znižuje zápal a zlepšuje zdravotný stav myší s chemicky indukovanou kolitídou. Štúdia z Francúzska2 analyzovala degradáciu kolagénu a infiltráciu neutrofilov v črevnej stene pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou a zistila, že existuje spojitosť medzi týmito dvomi procesmi, ktorá prispieva k progresii ochorenia.


Ako zvýšiť príjem kolagénu z potravy?

Kolagén sa nachádza v rôznych potravinách, predovšetkým živočíšneho pôvodu, ktoré obsahujú veľa bielkovín. Tieto potraviny sú zdrojom aminokyselín, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu v tele. Okrem toho niektoré potraviny obsahujú aj vitamíny a minerálne látky, ktoré podporujú syntézu a aktivitu kolagénu ( napríklad vitamín C) . Medzi najlepšie potravinové zdroje kolagénu patria:

  • Mäso: Mäso je jedným z najbohatších zdrojov kolagénu, najmä červené mäso, hydina, bravčové mäso a vnútornosti. Mäso obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu, ako sú glycín, prolin, hydroxyprolin, lyzín a arginín.
    Mäso tiež obsahuje veľa železa, zinku, medi a vitamínu B12, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, kĺbov, pokožky a vlasov.
    Mäso by sa malo konzumovať v primeranom množstve, pretože nadmerná konzumácia môže mať negatívny vplyv na zdravie srdca, pečene a obličiek.

  • Ryby: Ryby sú ďalším vynikajúcim zdrojom kolagénu, najmä tučné ryby, ako sú losos, tuniak, makrela, sardinky a sleď. Ryby obsahujú nielen veľa bielkovín a aminokyselín, ale aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové, antioxidačné a hydratačné účinky na pokožku, vlasy, nechty a kĺby.
    Ryby tiež obsahujú veľa jódu, selénu, vitamínu D a vitamínu A, ktoré sú prospešné pre zdravie kostí, štítnej žľazy, imunitného systému a zraku.
    Ryby by sa mali konzumovať aspoň dvakrát týždenne, pričom je lepšie uprednostniť ryby z voľného lovu pred chovanými, ktoré môžu obsahovať viac toxínov a antibiotík.

    zdroje kolagenu 600x400-1

Zdroj foto: www.freepik.com

  • Vajcia: Vajcia sú ďalšou potravinou, ktorá je bohatá na kolagén, najmä na bielkovinu. Vajcia obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu, ako aj veľa vitamínu A, vitamínu E, vitamínu K, biotínu, cholínu a lecitínu, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky, vlasov, nechtov a mozgu.
    Vajcia tiež obsahujú veľa železa, zinku, selénu, fosforu a vápnika, ktoré sú prospešné pre zdravie kostí, kĺbov, svalov a krvi.
    Vajcia by sa mali konzumovať v primeranom množstve, pretože nadmerná konzumácia môže mať negatívny vplyv na hladinu cholesterolu a zdravie srdca.

  • Mlieko a mliečne výrobky: Mlieko a mliečne výrobky, ako sú syr, jogurt, tvaroh, kefír a podobne, sú tiež dobrým zdrojom kolagénu. Mlieko a mliečne výrobky obsahujú veľa bielkovín a aminokyselín, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu, ako aj veľa vápnika, horčíka, draslíka, fosforu a vitamínu D, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, zubov, svalov a nervov.
    Mlieko a mliečne výrobky tiež obsahujú veľa vitamínu A, vitamínu B2, vitamínu B12, kyseliny listovej a zinku, ktoré sú prospešné pre zdravie pokožky, vlasov, nechtov a imunitného systému.
    Mlieko a mliečne výrobky by sa mali konzumovať v primeranom množstve, pretože nadmerná konzumácia môže mať negatívny vplyv na trávenie, alergie a intolerancie.

  • Orechy a semienka: Orechy a semienka sú rastlinným zdrojom kolagénu, ktorý je síce menej účinný ako živočíšny, ale stále má svoje výhody. Orechy a semienka obsahujú veľa bielkovín a aminokyselín, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu, ako aj veľa zdravých tukov, ktoré majú protizápalové, antioxidačné a hydratačné účinky na pokožku, vlasy, nechty a kĺby.
    Orechy a semienka obsahujú veľa vitamínu E, vitamínu B6, biotínu, horčíka, medi, selénu a mangánu, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky, vlasov, nechtov, kostí, svalov a nervov.
    Mali by sa konzumovať v primeranom množstve (odborníci na stravovanie odporúčajú optimálne množstvo - maximálne za hrsť denne), pretože nadmerná konzumácia môže mať negatívny vplyv na hladinu kalórií, tukov a celkový metabolizmus.

  • Strukoviny: Strukoviny obsahujú veľa bielkovín a aminokyselín, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu, ako aj veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie, detoxikáciu a reguláciu hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
    Strukoviny tiež obsahujú veľa železa, zinku, medi, mangánu, kyseliny listovej a vitamínu B6, ktoré sú prospešné pre zdravie krvi, kostí, kĺbov, pokožky a vlasov.
    Nadmerná konzumácia môže mať negatívny vplyv na trávenie, plynatosť a alergie, s množstvom teda opatrne.

potravinove zdroje kolagenuZelenina a ovocie: Hoci najsilnejší kolagén pochádza zo živočíšnych produktov, tento silný proteín nie je v prirodzenej forme vhodný pre vegetariánov ani vegánov. Pre túto skupinu ľudí je vhodná konzumácia takých druhov ovocia a zeleniny, ktoré majú vysoký obsah vitamínu C. Vďaka tomu majú úžasný potenciál podporiť prirodzenú syntézu kolagénu v ľudskom tele.
Vitamín C tiež pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni pokožku, vlasy, nechty a kĺby pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú starnutie a poškodenie tkanív. Zelenina a ovocie tiež obsahujú veľa vitamínu A, vitamínu E, beta-karoténu, lykopénu, flavonoidov a ďalších fytochemikálií, ktoré majú protizápalové, antioxidačné, hydratačné a regeneračné účinky na pokožku, vlasy, nechty a kĺby.




 


Zdroj foto: www.freepik.com



Medzi odporúčané druhy ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C pre lepšiu tvorbu kolagénu patria:

Citrusové plody:
Citrusové plody, ako sú pomaranče, grapefruity, citróny a limetky, sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu v tele. Citrusové plody tiež obsahujú veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie a detoxikáciu, a veľa vody, ktorá hydratuje pokožku, vlasy, nechty a kĺby. Citrusové plody by sa mali konzumovať čerstvé, vo forme šťavy alebo v šalátoch, pričom je lepšie uprednostniť organické plody pred chemicky ošetrenými, ktoré môžu obsahovať pesticídy a vosky.

Jahody:
Jahody sú ďalším vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu v tele. Jahody tiež obsahujú veľa vitamínu A, vitamínu E, kyseliny listovej, biotínu, antokyanínov a ďalších antioxidantov, ktoré majú protizápalové, antioxidačné, hydratačné a regeneračné účinky na pokožku, vlasy, nechty a kĺby. Jahody by sa mali konzumovať čerstvé, v smoothie, v jogurte, v šalátoch alebo v dezertoch, pričom je lepšie uprednostniť organické jahody pred chemicky ošetrenými, ktoré môžu obsahovať pesticídy a plesne.

Brokolica:
Obsahuje veľa vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K, vitamínu B9, železa, vápnika, horčíka, draslíka a ďalších minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, kĺbov, pokožky a vlasov. Brokolica tiež obsahuje veľa sulforafánu, ktorý je silným protizápalovým a antioxidačným látkou, ktorá chráni pokožku, vlasy, nechty a kĺby pred voľnými radikálmi, zápalom a poškodením DNA. Brokolica by sa mala konzumovať čerstvá, varená, dusená, pečená alebo v polievkach, ideálne v bio kvalite.

Ananás:
Obsahuje veľa vitamínu C, vitamínu B1, vitamínu B6, mangánu, medi, draslíka a ďalších minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, kĺbov, pokožky a vlasov. Ananás tiež obsahuje veľa bromelaínu, ktorý je enzýmom, ktorý pomáha tráviť bielkoviny, znižovať zápal, bojovať proti infekciám a podporovať hojenie rán. Ananás by sa mal konzumovať čerstvý, vo forme šťavy, v smoothie, v šalátoch alebo v dezertoch.



Ako dopĺňať kolagén vo forme doplnkov výživy?

Okrem zvýšenia príjmu kolagénu z potravy je možné dopĺňať kolagén aj vo forme doplnkov výživy, ktoré sú dostupné v rôznych formách, ako sú tablety, kapsule, prášky, nápoje alebo želatíny.

Doplnky s kolagénovými peptidmi môžu mať niektoré výhody oproti potravinovým zdrojom, ako sú:

  • Vyššia biologická dostupnosť: Doplnky kolagénu sú spracované tak, aby sa zvýšila ich schopnosť absorbcie a využitia živín v organizme. Doplnky kolagénu obsahujú hydrolyzovaný kolagén, ktorý je rozložený na menšie molekuly, ktoré sa ľahšie prenikajú do krvného obehu a dostávajú sa do cieľových tkanív. Niektoré doplnky kolagénu tiež obsahujú ďalšie zložky, ktoré zvyšujú ich účinnosť, ako sú vitamín C, inulín ( vláknina ), kyselina hyalurónová, koenzým Q10, glukozamín, chondroitín a ďalšie.

  • Vyššia koncentrácia: Doplnky kolagénu poskytujú vyššiu dávku kolagénu, než je možné získať z potravy. Doplnky kolagénu tak môžu rýchlejšie a efektívnejšie zvýšiť hladinu kolagénu v tele a zlepšiť jeho funkcie.

  • Vyššia špecifickosť: Doplnky kolagénu môžu byť zamerané na konkrétne typy kolagénu, ktoré sú potrebné pre určité tkanivá alebo orgány. Doplnky kolagénu môžu obsahovať rôzne zdroje kolagénu, ktoré sa líšia podľa svojej štruktúry, funkcie a výskytu v tele.


 - doplnky kolagénu z rýb sú bohaté na typ I kolagénu, ktorý je dôležitý pre pokožku, vlasy, nechty, kosti a zuby.
 - doplnky kolagénu z kuracích chrupaviek alebo kostí sú bohaté na typ II kolagénu, ktorý je dôležitý pre chrupavku, kĺby, šľachy a väzy.
 - doplnky kolagénu z hovädzieho mäsa alebo kože sú bohaté na typ I a III kolagénu, ktoré sú dôležité pre pokožku, vlasy, nechty, kosti a zuby.
- doplnky kolagénu z rastlinných zdrojov, ako sú huby, pšenica alebo sója, sú bohaté na rôzne typy kolagénu, ktoré sú vhodné pre vegetariánov a vegánov.

Doplnky kolagénu môžu byť zamerané na konkrétne potreby a ciele, ako sú zlepšenie vzhľadu pokožky, posilnenie kĺbov, podpora rastu vlasov alebo zvýšenie energie a vitality.

Bioaktívny kolagén v prášku pre vlasy, nechty a pleť - ovocná príchuťZdroj foto: vlastný archív


Z predošlých riadkov vyššie už teda viete, že kolagén, ktorý môžeme pokojne nazvať „ proteínom mladosti“ je veľmi cenná bielkovina, ktorá má pod palcom nielen naše vrásky a krásu pokožky, ale stará sa aj o naše celkové zdravie. Bez neho by ste sa cítili a aj vyzerali oveľa staršie než naozaj ste.
O tom vedia svoje aj Japonci, ktorí sú pre nás vzorom dlhovekosti. Pravidelný príjem kolagénu si okrem iného zabezpečujú konzumáciou surových rýb. Kto by nepoznal ich povestné suši?

Teraz už asi tušíte, čo je odpoveďou na otázky, ktoré ste si spolu s nami kládli v úvode nášho článku, je tak?😉.


Zhrňme si teda pár najdôležitejších poznatkov o kolagéne:


Dostatočný prísun kolagénu má pre náš organizmus bezpochyby mnoho benefitov: zlepšenie stavu pokožky, vlasov, nechtov, kĺbov, kostí, trávenia a detoxikácie. Kolagén sa dá získať z potravy, najmä z mäsa, ryby, vajec, mlieka, orechov, semienok, strukovín, zeleniny a ovocia.
Pokiaľ si nedokážete zabezpečiť dostatočný prísun kolagénu zo stravy, môžete si ho tiež dopĺňať vo forme doplnkov výživy, ktoré sú dostupné v rôznych formách, ako sú tablety, kapsule, prášky, nápoje alebo želatíny.

Ak chcete zvýšiť svoj príjem kolagénu a využiť jeho pozitívne účinky na vaše zdravie a krásu, odporúčame vám vyskúšať náš bioaktívny kolagén s peptidmi a vitamínmi v ovocnej príchuti, ktorý si jednoducho pripravíte ako chutný drink. Ponúkame vám viaceré kvalitné a prírodné produkty s kolagénom, ktoré sú vhodné na vnútorné aj vonkajšie použitie, vo forme kozmetických krémov alebo pleťových či očných masiek.

Medzi naše najobľúbenejšie produkty s kolagénom patria:

  • Bioaktívny kolagén s peptidmi a vitamínmi pre krásu, nechty, vlasy a pokožku:
    Tento produkt obsahuje hydrolizovaný hovädzí kolagén s peptidmi, čo sú malé, ľahko stráviteľné kúsky kolagénu, ktoré sa ľahšie vstrebávajú a využívajú telom. Kolagén s peptidmi má vyššiu biologickú dostupnosť, koncentráciu a špecifickosť než bežný kolagén. Tento produkt tiež obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B ( B2, B3, B6, B7 ) , minerálne látky ako zinok, selén, meď, ktoré podporujú syntézu a aktivitu kolagénu, chránia pokožku pred voľnými radikálmi, zlepšujú hydratáciu, elasticitu a zdravú štruktúru pokožky. Tento produkt je vhodný pre vnútorné užívanie, stačí zmiešať dve odmerky s vodou alebo rastlinným mliekom a vypiť.

    kolaganova maska
  • Kozmetické produkty s obsahom kolagénu na priame kozmetické ošetrenie pokožky :
    Tieto produkty obsahujúce kolagén sa aplikujú priamo na pokožku, kde pôsobia ako hydratačný, vyhladzujúci, spevňujúci a regeneračný prostriedok. Tieto produkty zahŕňajú krémy, gély, masky, séra a pod., ktoré sú určené pre rôzne typy pleti a kožné problémy. Niektoré z nich sú navyše obohatené aj o ďalšie zložky, ktoré zvyšujú účinnosť kolagénu, ako sú vitamíny, minerály, rastlinné extrakty, kyselina hyalurónová, ceramidy a ďalšie. Tieto produkty sú vhodné pre vonkajšie použitie, stačí naniesť primerané množstvo na očistenú pokožku a nechať pôsobiť podľa návodu.

 

odber noviniek newsletter

 

Vhodný produkt si jednoducho vyberte podľa vašich potrieb a preferencií. Ak hľadáte prírodný a účinný spôsob, ako podporiť zdravie a krásu svojho tela, sú naše produkty s kolagénom pre vás ideálnym riešením. Nečakajte, kým vás začnú bolieť kolená a kĺby a bolesť vám bude brániť v bežných činnostiach. Kolagén by ste však mali užívať aj vtedy, ak aktívne športujete.
Dostatok kolagénu totiž pomáha predchádzať problémom s pohybovým aparátom,  zrýchľuje regeneráciu po úrazoch a operáciách a zlepšuje imunitné funkcie – chráni vás pred infekciami. Užívanie kolagénu má aj pozitívne terapeutické
účinky -  poskytuje ochranný efekt na kĺbovú chrupavku a úľavu od bolesti.

 


 

 logo herbatica Zaujímavosti: Čo ste o kolagéne možno nevedeli?

Na záver spomenieme aj pár zaujímavostí o kolagéne, ktoré vás možno prekvapia:


Kolagén je silnejší ako oceľ.
V pomere 1:1 je kolagén typu I. schopný odolať údajne väčšiemu tlaku než oceľové vlákno.

Kolagén je dôležitý aj pre zdravie mozgu.
Kolagén typu IV. sa nachádza v krvno-mozgovej bariére, ktorá chráni mozog pred škodlivými látkami z krvi.

Kolagén je zodpovedný aj za farbu očí.
Kolagén typu V. sa nachádza v dúhovke, ktorá určuje farbu očí. Kolagén typu V. ovplyvňuje množstvo melanínu, ktorý je pigmentom, ktorý dáva očiam farbu. Čím viac kolagénu typu V. má dúhovka, tým svetlejšia je farba očí.

Kolagén je dôležitý aj pre zdravie srdca.
Kolagén typu III. sa nachádza v srdcovom svalstve, ktoré pumpuje krv do celého tela. Kolagén typu III. poskytuje srdcu pevnosť, pružnosť a odolnosť voči stresu. Nedostatok kolagénu typu III. môže spôsobiť srdcové ochorenia, ako sú infarkt, arytmia, zlyhanie srdca a ďalšie.


 

Zdroje:

1 - https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02787-7

2 - https://gut.bmj.com/content/63/4/578

 

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Gabi HerbaticaGabriela Volfová

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)